Finále súťaže žien recitátoriek ASSŽ

Finále súťaže žien recitátoriek ASSŽ
 
Do Banskej Bystrice na Vansovej Lomničku na piatok odcestujú Anita Jonášová - Mišićová a Miluška Grňová. Ony sú víťazkami v kategórii nad 25 rokov piateho ročníka súťaže v prednese prózy a poézie, ktorú organizuje Asociácia slovenských spolkov žien. Víťazky z mladšej kategórie: Nataša Rybárová a Danka Svetlíková vo finále súťaže, ktoré prebiehalo v sobotu 14. apríla 2012 v matičnom ústredí v Báčskom Petrovci, dostali vecné odmeny.
 
foto
 
Nataša Rybárová, Anita Jonášová - Mišićová, Danka Svetlíková, Miluška Grňová Martina Hanusová, Jarmila Križanová, Miriam Murtínová a Eva Pavićevićová
 
Skôr než si odvážne ženy zmerali sily v prednese krásneho slova, prítomným ženám a aj ojedinelým mužom sa najprv prihovorila predsedníčka Asociácie Viera Miškovicová. Obecenstvu sa osobitne prihovorila aj predsedníčka Matice Katarína Melegová-Melichová.
 
foto
 
Viera Miškovicová a Katarína Melegová - Melichová
 
I napriek ohláseným desiatim recitátorkám v tohtoročnom finále súťaže sa predstavilo osem finalistiek z Báčky a Banátu. Žiaľ, predstaviteľky sriemskeho regiónu vo finále súťaže sa nezúčastnili. Účinkujúce boli zaradené do štyroch kategórií. Recitátorky vo veku do 25 rokov – poézia, v nasledujúcej kategórii boli interpretky prózy, tiež do 25 rokov a v ďalších dvoch kategóriách boli recitátorky vo veku do a nad 25 rokov. Podľa rozhodnutia odbornej poroty, ktorú tvorili: predsedníčka Katarína Melegová-Melichová, Mária Kotvášová-Jonášová a Miluška Anušiaková-Majerová postúpia do súťaže na Vansovej Lomničku a dôstojne budú reprezentovať Asociáciu tieto recitátorky:
 
V kategórii poézia do 25 rokov najúspešnejšia bola Nataša Rybárová z Petrovca (Kristína Tóth – Prašný sneh). V kategórii prózy do 25 rokov ako jediná v tejto kategórii postúpila Danka Svetlíková z Kovačice (Ingmar Bergman - Jesenná sonata). V kategórii poézie nad 25 rokov života Asociáciu bude predstavovať Anita Jonášová - Mišićová z Bieleho Blata (Andrej Sládkovič - Zúfalec) a v kategórii próza nad 25 rokov postúpila Miluška Grňová z Kysáča (Gustáv Maršall Petrovský – Papagáj).
 
foto
 
foto
 
V tohtoročnom finále súťaže sa zúčastnili aj: Martina Hanusová z Aradáča (Ján Smrek - Pod kvitnúcim oleándrom), Jarmila Križanová zo Silbaša (Pavel Mučaji – Vďaka človeku), Miriam Murtínová z Hložian (Viera Benková – Zuzankin otec) a Eva Pavićevićová z Kovačice (Petra Nagyová Džeremgová - Pozri na seba). Zatiaľ predstaviteľky Asociácie slovenských spolkov žien v súťaži Vansovej Lomnička v Banskej Bystrici stále zaznamenávali pozoruhodné výsledky – druhé a tretie miesto, pokým Danka Svetlíková z Kovačice, Marka Galasová z Padiny a Miriam Murtínová z Hložian už boli zaradené do zlatého čiže najvyššieho pásma.
 
Predstaviteľky Asociácie spoločne s tajomníčkou Máriou Gašparovskou odcestujú do Banskej Bystrice už tento týždeň, kde pobudnú v dňoch od 20. do 22. apríla tohto roku.
 
Tieto aktivity Asociácie podporila naša Národnostná rada, Matica slovenská, Ústav pre kultúru Vojvodinských Slovákov, Vydavateľské centrum, Obec Báčsky Petrovec a Obec Kovačica.
 
V.M. a ASSŽ

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články