Petrovec, kultúrno - turistická obec

Petrovec, kultúrno - turistická obec
 
Zmluvu v hodnote tri milióny dinárov o spolufinancovaní projektu Múzea vojvodinských Slovákov dnes slávnostne podpísali pokrajinský tajomník pre kultúru a verejné informovanie Milorad Djurić a predseda Báčskopetrovskej obce Vladimír Turan. Múzeum vojvodinských Slovákov do minulého roka pôsobilo v rámci SVD a vlani z iniciatívy Obce Báčsky Petrovec a NRSNM ho vyčlenili ako samostatnú inštitúciu.
 
foto
 
Bývalý chmeľový sklad oproti budovy Matice slovenskej v Srbsku bude rekonštruovaný v Múzeum vojvodinských Slovákov (Foto: vojvodina.gov.rs)
 
foto
 
Milorad Djurić a Vladimír Turan (Foto: vojvodina.gov.rs)
 
Podpis je daný, len či aj peniaze. Aby nebolo: Sľuby sa sľubujú...
 
Pri podpisovaní zmluvy sa zúčastnila aj Anna Tomanová-Makanová, predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) ktorá je spoluzakladateľkou múzea. Za úradujúceho riaditeľa Múzea je vymenovaný bývalý riaditeľ Slovenského vojvodinského divadla (SVD) Pavel Čáni.
 
foto
 
Milorad Djurić podpísal dnes i zmluvu v hodnote milión dinárov s riaditeľkou Slovenského vojvodinského divadla Jaňou Urbančekovou - Fejzulahi o spolufinancovaní aktivít Slovenského vojvodinského divadla (Foto: vojvodina.gov.rs)
 
Na rekonštrukciu budovy Múzea vojvodinských Slovákov prostriedky ešte skôr vyčlenilo Ministerstvo kultúry Srbska a prostredníctvom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) aj Vláda Slovenskej republiky. Počas 50. Slovenských národných slávnostný tú dohodu podpísali minister kultúry Srbska Predrag Marković a predseda ÚSŽZ Milan Vetrák. Pri tejto príležitosti zdôraznili záujem oboch krajín v zachovaní dedičstva Slovákov v Srbsku. Obe strany sa zaviazali vyfinancovať rekonštrukciu starého chmeľového skladu v Báčskom Petrovci so sumou sto tisíc eur.
 
Dnešná vysoká pokrajinská návšteva je druhou za posledných niekoľko dní. Pred necelým týždňom v Báčskom Petrovci v parku pri Begeji, alebo skôr nad Begejom, pokrajinský tajomník pre prácu, zamestnávanie a radovú rovnosť Miroslav Vasin slávnostne otvoril malú drevenicu, ktorá bude predajňou suvenírov.
 
foto
 
Foto: www.backipetrovac.rs
 
Nasledujúca veľká udalosť v báčskopetrovskej obci, ktorá nás v tejto predvolebnej honbe očakáva, je otvorenie aquaparku. Dnes napokon vyasfaltovali príjazdnú cestu k objektom a slávnostné otvorenie ohlasujú na nasledujúci týždeň.
 
foto
 
V utorok 24. 04. 2012 bude Deň otvorených dverí aquaparku a všetkým záujemcom v ten deň bude umožnené bezplatne vyskúšať všetky atrakcie a kúpanie v termálnej vode. O aké atrakcie ide možno sa dozvedieť na www.petroland.rs.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články