PAZOVSKÝ KALENDÁR 2009

PAZOVSKÝ KALENDÁR 2009
 
...aj tohto roku sa stalo tak, ako si to zakladateľ Miroslav Demák a redaktor Martin Prebudila vytýčili – uzávierka Pazovského kalendára bola na Lucku. Ročník číslo VIII už aj vyšiel tlačou a záujemcovia si ho môžu zabezpečiť buď samostatne alebo v svojráznej darčekovej forme – spolu s CD Pazovská pamiatka skupiny Pazovskí pajtáši, ktorých fotografia je aj na titulnej strane kalendára.
Pekná knižka nielen pre Pazovčanov. Kvalitne graficky úpravená, obsahovo pestrá, formátu – A5. Kalendárium obsahuje slovenské a srbské mená, pri nich sú označené sviatky. Na vedľajších nepárnych stranách, kde najčastejšie býva priestor určený aj na domáce záznamy čitateľov, je chronologicky fotografiami zdokumentované remeselníctvo v Starej Pazove. V druhej časti kalendára : Objektívom a perom je viac objektívom a menej perom zachytené obdobie a život osady od októbra vlaňajšieho po október tohto roku. Tretia časť Pazovská kronika stručne chronologicky dopĺňa predošlú časť.
Najnovší Pazovský kalendár obsahuje aj mnoho zaujímavého o udalostiach a osobnostiach z dejín Pazovy a Slovákov, zvlášť z dejín remeselníctva. Vyberané príspevky - také, aké sa v tomto tradičnom čítaní očakávajú, prístupným spôsobom ponúkajú čítanie na celý rok. Viacero textov je písaných v miestnom nárečí, pričom ide o príspevky ľudí, ktorí dobre ovládajú aj spisovnú slovenčinu, a čitateľa tým nabádajú k uvedomeniu, že si svoje nárečie treba zachovávať a nie sa zaň hanbiť.
Bez svojich strán ani tentoraz nezostali ani milovníci krásneho slova, športovci a ani tí najmladší čitatelia.
Posledné strany Pazovského kalendára 2009 sú vyhradené pre inzercie.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články