ProseFest

ProseFest
 
V Kultúrnom stredisku Nového Sadu v stredu otvorili a včera večer uzavreli šiesty medzinárodný festival prózy ProseFest 2012. Hneď v prvý večer sa prítomným v Klube Tribúny mladých predstavil hosť zo Slovenska, spisovateľ Anton Baláž. Jeho román Tábor padlých žien vlani tlačou vyšiel aj v srbčine pod titulkom Tabor posrnulih žena v preklade Zdenky Valentovej - Belićovej.
 
foto
 
Zdenka Valentová – Belićová a Anton Baláž sa prihovorili prítomným v Kultúrnom stredisku
 
Román Tábor padlých žien zobrazuje socialistickú spoločnosť ako mravenisko, kde každá skupina ľudí plní vopred určenú historickú úlohu a neposlušným hrozí „prevýchova“ v táboroch. Socialistická morálka, represálie totalitnej spoločnosti, tabu témy, cenzúry, väznenia... Čitateľ toto sleduje cez osudy prostitútok a ich osobné drámy v bizarnom prostredí niekdajšieho židovského tábora.
 
Na tohtoročnom festivale sa zúčastnili deviati renomovaní spisovatelia zo Slovinska, Slovenska, Nemecka a Srbska. Na ňom udelili cenu Milovana Vidakovića spisovateľovi Slobodanovi Tišmovi za jeho celkové prozaické dielo. Tišma sa narodil 1946. v Starej Pazove a za posledný román Bernardova izba, ktorý tlačou vyšiel v minulom roku, získal NIN-ovu cenu.
 
Festival ProseFest v tomto roku kládol dôraz na slovanskú literatúru a v tom kontexte na edíciu Sto slovanských románov, ktorú pre Srbsko vydáva vydavateľstvo Archipelág. Gojko Božović, ktorý je aj zakladateľom uvedeného vydavateľstva zdôrazňuje, že Srbsko za tri roky zverejnilo najviac prekladov slovanských spisovateľov a vydalo až 14 románov. V minulých rokoch sa na ProseFeste zúčastnilo 50 spisovateľov zo Srbska a zahraničia
 
Viac o románe Tábor padlých žien na:

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články