Selenčské sláviky

Selenčské sláviky
 
V sobotu a nedeľu, 28. a 29. apríla , Selenčou odzváňala slovenská ľudová pieseň. Išlo o koncerty Selenčské sláviky, ktoré spoločne organizujú základná škola a Komorný zbor Zvony. Na koncertoch spievali deti v ľudovom kroji svoju obľúbenú ľudovú pieseň za hudobného sprievodu ľudového orchestra.
 
foto
 
Pre veľký počet záujemcov boli uskutočnené dva koncerty. Na prvom vystúpili mladší a na druhom starší speváci, žiaci po šiesty ročník základnej školy. Organizátori pre účastníkov zabezpečili priliehavé darčeky a diplomy za účasť.
 
foto
 
Na koncertoch vystúpilo aj vokálne dievčenské trio ako aj speváci mládežníci ktorí Selenču predstavovali na festivale v Pivnici Margaréta Častvanová a Andrej Lojdl. Spevákov sprevádzal ľudový orchester Zvonivá cimbalovka, ktorý pracuje v rámci komorného zboru.
 
foto
 
Selenčské nádeje svojou prítomnosťou poctili aj predstavitelia, spoločenského, kultúrneho a duchovného života Selenče. Organizáciu koncertov pomohli aj KUS Jána Kollára, etno sekcia, Obec Báč, pracovná sústava Slovan progres a Zdravo organic. Bol to opravdivý sviatok ľudovej piesne a slovenského kroja. Obecenstvo nešetrilo dlane a búrlivým potleskom posmeľovalo malých nádejných spevákov.
 
foto
 
Pred začiatkom koncertu si návštevníci mohli obzrieť nainštalovanú výstavu starých fotografii v etno priestore domu kultúry.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články