Rôznofarebné pocity Jaroslava Šimoviča

Rôznofarebné pocity Jaroslava Šimoviča
 
Novozaložené Múzeum vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci začalo pomaly zviditeľňovať svoju činnosť. Pod jeho strieškou sa nachádza i Galéria Zuzky Medveďovej, kde v minulú nedeľu usporiadali prvú významnejšiu aktivitu tejto našej staronovej inštitúcie: vernisáž samostatnej výstavy obrazov maliara Jaroslava Šimoviča.
 
foto
 
Riaditeľ SVC Vladimír Valentík, Jaroslav Šimovič, Mária Červená (niekdajšia profesorka výtvarného umenia na ZŠ Jána Čajaka v B.Petrovci) a v.d. riaditeľ Múzea Pavel Čáni. Foto Vlastička Triašková
 
Jaroslav Šimovič, ktorý v týchto dňoch oslávil 81. narodeniny, sa narodil v Kysáči a základné a stredoškolské vzdelanie získal v Báčskom Petrovci. Pracoval ako výtvarný pedagóg a od roku 1992 je na dôchodku. Realizoval vyše 35 samostatných výstav Takmer štyri desaťročia tvorí vo svojom ateliéri na Petrovaradínskej pevnosti.
 
„Kým mu pohľad blúdi priestranstvami, ktoré sa otvárajú pre tých, čo svet pozorujú z Pevnosti, Jaroslav Šimovič je vedomý plnosti sna, ktorý Pevnosť sníva kým spí svoje stáročia na pobreží tichého aj hlučného Dunaja...a ešte milión rôznofarebných pocitov z malých, utešených a farbistých pohostinstiev, v ktorých s úsmevom, víno jantárových farieb vypíjajú Ľudia Všetkých Čias“- uvádza www.likovnikrug.org
 
foto
 
Na pozvánke je znázornení i nový emblém Múzea vojvodinských Slovákov
 
Funkciou múzea, ktorého počiatky siahajú do roku 1949, by malo byť zbieranie, výskum, ochraňovanie a prezentácia hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články