Cirkevný zbor v Kulpíne

Cirkevný zbor v Kulpíne
Keď Pán Boh niekedy zatvorí dvere, určite otvorí okno
 
Cirkevný zbor v Kulpíne od utorka zostáva bez duchovného pastiera. Tak rozhodlo Synodálne presbyterstvo Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Srbsku (SEAVC) na včerajšej schôdzi v Starej Pazove, po tom ako kulpínskemu farárovi v tomto roku zbor už dvakrát vyhlasoval nedôveru. Z funkcie zborového kulpínskeho farára Mgr. Vladimír Grňa bude služby Božie odbavovať ešte iba počas nadchádzajúcich Svätodušných sviatkov. Od utorka a do voľby nového zborového farára, v cirkevnom zbore v Kulpíne administrátorom bude Vladimír Lovás, farár silbašský a nedeľné bohoslužby bude mať na starosti biskup SEAVC d.p. Samuel Vrbovský.
 
Tak rozhodlo najvyššie cirkevné vedenie a vzhľadom na to, že ide o osobitnú inštitúciu, v ktorej platia osobitné zákony, s včerajším rozhodnutím bola prakticky daná bodka na kulpínsky prípad. Porážka vždy býva ťažká, ale tak ako čo v štáte platia pravidlá a volebné výsledky sa musia uctievať, tak je to aj v cirkvi.
 
Cirkevným regulám sa netreba priečiť nielen z mravných lež aj kresťanských dôvodov. V cirkvi nie vždy platia rovnaké pravidlá ako v štátnom zákonnom práve a demokraciu nie vždy možno uplatňovať. Srbská pravoslávna cirkev napríklad svojim veriacim vôbec nedáva možnosť voľby farára. Jednoducho ho vymenujú a cirkevný zbor to musí akceptovať.
 
SEAVC je v tom ohľade omnoho demokratickejšia a konvent, čiže zhromaždenie všetkých členov evanjelického cirkevného zboru, môže do určitej miery ovplyvniť vymenovanie a odvolanie farára. Stačí keď sa usporiada konvent a hlasovanie - referendum a na základe jeho výsledkov sa potom riadi a ďalej koná vyššie cirkevné vedenie. V Kulpíne sa konvent tohto roku usporiadal až dvakrát, a dvakrát na základe výsledkov hlasovania bola vyjadrená nedôvera zborovému farárovi Mgr. Vladimírovi Grňovi. Slabá odozva a malý počet prítomných na konvente nemôžu byť dôvodom na zrušenie referenda – také sú pravidlá. Z druhej strany však, tých málo na referende a všeobecne nezáujem o cirkevný zbor, pokles jeho členov... - to všetko by muselo byť dôvodom na zamyslenie sa: Prečo do kostola ľudia prestali chodiť?
 
V kulpínskom cirkevnom zbore sú samozrejme aj tí, čo sú spokojní s prácou Mgr. Vladimíra Grňu. Veď ani nie div, pôsobil v tomto zbore 15 rokov a veľa dobrého urobil pre toto prostredie: pričinil sa na výstavbe domu smútku, pracoval s mládežou, priložil ruky aj pri niektorých mimocirkevných podujatiach...To sú fakty a tie iste nepopierajú ani tí, čo sa vyjadrili „proti“. Avšak, základná služba, ktorou je farár v každom zbore poverený a za ktorú je aj platený – to sú v prvom rade cirkevné záležitosti. Ak si tie nevykonáva podľa Cirkvou určených pravidiel, Cirkev má právo zasahovať. A v tomto prípade aj zasiahla.
 
Rozhodnutie je teda vynesené. S tým sa všetci musia uspokojiť. V opačnom prípade sa môže uškodiť nielen vlastnému zboru lež aj jeho doterajšiemu prvému človekovi: Mgr. Vladimírovi Grňovi. Žiadať od neho, aby bez ohľadu na rozhodnutie Cirkvi zostal v Kulpíne, môže byť aj veľmi nebezpečné. Ak totiž nedodrží naložené príkazy a nevysťahuje sa z kulpínskej fary najďalej do 1. augusta 2012, môže byť – ako sa to v cirkevnej terminológii hovorí – vyzlečený z luteráka, čiže môže mu byť odňatá možnosť ďalšieho vykonávania farárskej služby.
 
A to už nie je žart.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+4 #1 gabikaa 2012-05-24 16:50
Zborový konvent

(0)
Category: Zborový konvent
Published on Wednesday, 25 January 2012 12:31
Written by Super User
Hits: 76


.
(1)Najvyšším orgánom cirkevného zboru je zborový konvent, ktorý tvoria plnoletí členovia cirkevného zboru.
(2)Zborový konvent plní najmä tieto úlohy:
a)stará sa o cirkevnýmravno-nábož enský život v cirkevnom zbore
b)rozhoduje o organizačných a hospodárskych záležitostiach cirkevného zboru, schvaľuje jeho rozpočetúčtovnú uzávierku, ktoré obsahujú všetky právnymi predpismi určené náležitosti
c)zriaďuje a zrušuje účelové zariadenia cirkevného zboru
d)volí a odvoláva zborových predstaviteľov, delegátov na seniorálny konvent a zamestnancov cirkevného zboru
e)zabezpečuje výučbu náboženstva na štátnych a súkromných školách a na cirkevných školách iných cirkví a náboženských spoločenstievsúlade so všeobecne záväznými štátnymi predpismi v územnom obvode cirkevného zboru
f)voľbou kandidáta schvaľuje vokátory zborových predstaviteľov
g)prijíma štatút a iné právne dokumenty cirkevného zboru
h)so súhlasom seniorálneho presbyterstva zriaďujeriadi cirkevné základné školy
(3)Zborový konvent sa schádza podľa potreby, najmenej raz za rok.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články