OBSE: Národnostné rady by nemali kontrolovať médiá

OBSE: Národnostné rady by nemali kontrolovať médiá
 
Zástupca šéfa Misie OBSE v Srbsku Thomas Moore vyhlásil dnes v Novom Sade, že sa jednotlivé národnostné rady pokúšajú kontrolovať médiá, ktorých sú zakladateľmi. Tiež zhodnotil, že v jednotlivých národnostných radách badať silný stranícky vplyv. „Národnostné rady majú zabezpečiť rôznorodosť názorov a stanovísk“, upozornil Moore na konferencii o práci národnostných rád, ktorá prebiehala v Zhromaždení Vojvodiny v Novom Sade.
 
foto
 
Na zhromaždení sa zúčastnil i veľvyslanec SR v Belehrade J.E. Ján Varšo (Foto: http://www.vojvodina.gov.rs )
 
„Každý pokus o kontrolu médií nevyhnutne vedie k problémom“, upozornil Thomas Moore a dodal, že by vplyv národnostných rád v oblasti informovania mala sledovať Republiková rádiodifúzna ustanovizeň ako aj novinárske združenia. Podľa jeho slov OBSE od budúcej vlády očakáva uplatňovanie Zákona o národnostných radách vynesený 2009. Na konferencii boli predostreté výskumy o práci maďarskej, slovenskej, rumunskej, bulharskej a rómskej národnostnej rady. Projekt podporila Nadácia pre otvorenú spoločnosť Srbska.
 
Takpovediac paralelne s touto konferenciou, dnes v priestoroch Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Novom Sade prebiehala koordinácia 14 predsedov národnostných rád, na ktorej spoločne uzavreli, že treba nastoliť potrebu rozčlenenia Ministerstva pre ľudské a menšinové práva a Ministerstva pre štátnu správu a lokálnu samosprávu. Prítomní sa tiež uzhodli na tom, že by národnostné rady mali navrhnúť rezortného ministra a podľa ich názoru, to by mala byť osobnosť z radov národnostných spoločenstiev a so skúsenosťou v zaoberaní sa menšinovými otázkami.
 
Na tejto schôdzi predsedov národnostných rád sa však nezúčastnili všetci predsedovia, medzi iným ani predseda maďarskej národnostnej rady.
 
Zdroj: Beta, FoNet

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články