Národné matičné slávnosti na Slovensku

Národné matičné slávnosti na Slovensku
 
...štartujú zajtra 7. júna, potrvajú dva mesiace a prebiehať budú v znamení 150. výročia založenia Matice slovenskej a 1150. výročia príchodu Konštantína a Metoda. Zajtrajšia vernisáž „Matica slovenská 1863 – 2013“ sa uskutoční o 14:30 v Matičnom dome na Divadelnej ul. č. 23 v Martine. Slávnosti sú zároveň súčasťou rámcového programu podujatí pri príležitosti Roka Matice slovenskej.
 
foto
 
Jedným z vrcholov dvojmesačných slávností bude 7. júla podujatie v martinskom amfiteátri, kde vystúpia Umelecký súbor Lúčnica, orchester Zlaté husle a sólisti opery SND Ján Babjak, Jolana Fogašová, Ivan Ožvát, hudobné skupiny Gladiátor, Desmod, Dara Rolins a mnohí ďalší. Dobrovoľné vstupné venujú na záchranu hradu Krásna Hôrka. Posledným podujatím Národných matičných slávností je Pamätný deň Matice slovenskej, ktorý sa uskutoční 4. augusta spolu so sprievodným programom. Všetky podujatia sú bezplatne prístupné širokej verejnosti.
 
Podujatia v rámci Roka MS 2012 – 2013 sa začali potvrdením stanov MS 5. februára 2012 a ukončia sa v auguste 2013. Budú sa orientovať na poslanie a postavenie Matice slovenskej v slovenskom národnom, kultúrno-spoločenskom a vedeckom živote v jej histórii, súčasnosti a budúcej orientácii, čím sa ukáže nezastupiteľnosť Matice slovenskej v rozvoji slovenskej kultúry, vedy, v integračnom procese a prehlbovaní národného uvedomenia a vlastenectva. Podujatia oslovia všetky vrstvy slovenskej spoločnosti bez rozdielu politickej príslušnosti, náboženského vierovyznania a sociálneho postavenia. Je to veľká príležitosť posilniť postavenie Matice slovenskej v slovenskej spoločnosti po kauzách a turbulenciách v minulom období, objektívne predstaviť jej súčasné aktivity a veľké možnosti pri obohacovaní slovenského života v budúcnosti.
 
Počas Roka MS sa uskutočnia aj iné významné podujatia, a to 150. výročie vzniku Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, 250. výročie narodenia a 200. výročie úmrtia Antona Bernoláka, 200. výročie narodenia Jonáša Záborského, 20. výročie druhej Slovenskej republiky, Matičný svetový festival slovenskej mládeže.
 
Osobitná pozornosť v rámci Roka MS sa bude venovať Slovákom v zahraničí, slovanským Maticiam a ich účasti na podujatiach na Slovensku.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články