Koniec školského roka, začiatok leta a tanec, hudba, poézia...

Koniec školského roka, začiatok leta a tanec, hudba, poézia...
 
Detský folklórny festival otvára svoju Zlatú bránu v Kysáči prakticky už zajtra večer, v prvý letný deň o 20:00 v Galérii SND, kde sa predstavia žiaci kysáčskej Základnej školy Ľudovíta Štúra so svojimi výtvarnými prácami. V piatok 22. júna 2012 v Starej Pazove Novinovo-vydavateľská ustanovizeň Hlas ľudu a mládežnícky časopis Vzlet organizujú 41. Stretnutie pod lipami a o 18:00 v Slávnostnej sieni Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci MOMS Petrovec usporiada XVI. ročník Festivalu vážnej hudby Jarné nôty – tentoraz na štarte leta - ktoré zanôtia naši mladí hudobníci.
 
foto
 
foto
 
Jarné nôty patria mladým hudobným talentom z radov vojvodinských Slovákov, ktorí hudobné vzdelanie získavajú na základných, stredných a vysokých hudobných školách v Srbsku. Je to príležitosť každoročne, na konci školského roka, povšimnúť si ale aj uctiť úsilie našich hudobne nadaných detí, ktoré neraz takmer všetok svoj voľný čas venúvajú hudobnému zdokonaľovaniu.
 
foto
 
Stretnutie pod lipami zasa každoročne prezentuje tvorbu mladých autorov – literátov a ilustrátorov, ktorí svoje práce uverejňujú v mládežníckom časopise Vzlet (rubrika Rozlety). Prvé Stretnutie sa udialo roku 1972, časom prerástlo do tradičného podujatia a v tomto roku sa usporiada po 41. krát. Ústredný program aj tohto roku zahrnie výstavu ilustrácií a prednes poézie. Podujatie sa organizuje v spolupráci so Slovenským kultúrno-umeleckým spolkom hrdinu Janka Čmelíka, Základnou školou hrdinu Janka Čmelíka a Strediskom pre kultúru Stará Pazova.
 
foto
 
V poradí 19. Detský folklórny festival Zlatá brána bude prebiehať v Kysáči v dňoch 21.- 24. júna 2012.
 
V piatok 22. júna o19:00 v Predškolskej ustanovizni Lienka otvoria výstavu detských prác Lienka maľuje a udelia ročnú cenu časopisu Zornička v kategórii fotosúťaže Môj dedo/moja babka a ja. O 20:00 v Roľníckom družstve Spolok kysáčskych žien otvorí výstavu Krstiny.
 
O 21:00 na nádvorí ZŠ Ľudovíta Štúra, na zámku Zlatej brány bude bábkové predstavenie Dlhý, široký, bystrozraký v predvedení Divadielka Galéria z Nového Mesta nad Váhom, Slovenská republika. V sobotu o 20:30 na nádvorí ZŠ Ľudovíta Štúra, na zámku Zlatej brány bude koncert hosťujúcich súborov. Tam bude prebiehať aj nedeľňajší galakoncert, ktorý sa začne o 16:00 hodine.
 
O 21:00... veselica
 
Organizátorom festivalu je Kultúrno informačné stredisko KIS Kysáč.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články