Krstiny na Zlatej bráne

Krstiny na Zlatej bráne
 
V snahe o zachovanie ľudového dedičstva Spolok kysáčskych žien už tradične Zlatú bránu spestruje svojou invenciou. Už roky pravidelne v Roľníckom družstve inštalujú výstavy, určené predovšetkým dospelým, ktorí vo veľkom počte sprevádzajú svoje deti na Detskom folklórnom festivale Zlatá brána a spravidla majú veľa voľného času. Tohto roku návštevníkom ponúkajú nevšednú výstavu Krstiny, ktorá vyvolá nielen obdiv, lež u nejedného aj clivé spomienky na zašlé časy. Výstavu prichystali v spolupráci so spolkami žien z Báčskeho Petrovca, Starej Pazovy a Dobanoviec.
 
foto
 
foto
 
Prítomných privítala predsedníčka Spolku kysáčskych žien Ľudmila Berédiová - Stupavská
 
V roku 2009 kysáčsky ženský spolok počas Zlatej brány návštevníkom ponúkol výstavu Konope, konope, zelené konope, o rok neskôr to bola výstava Život dedinských žien, vlaňajšiu výstavu smaltového riadu pomenovali Bodkovaná výstava a včera večer slávnostne otvorili výstavu Krstiny.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Zhruba poldruha tisícky roztancovaných detí zajtra na kysáčskej Zlatej bráne sa pobaví v hre, tanci a speve a dospelým, ale samozrejme aj deťom sa, okrem festivalového programu, ponúka aj výstava Krstiny, z ktorej fotografické zábery nám sprostredkovala Ľudmila Berédiová - Stupavská.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články