24. jún – Ján Krstiteľ

24. jún – Ján Krstiteľ
 
Svätý Ján Krstiteľ je posledným zo starozákonných prorokov, ktorí ohlasovali príchod Spasiteľa. Je predchodcom Ježiša Krista. Prídomok Krstiteľ pochádza z toho, že krstil ľudí v rieke Jordán. Podľa evanjelií pokrstil aj Ježiša. Svätý Ján Krstiteľ je názov obrazu namaľovaného talianskym renesančným umelcom Leonardom da Vincim okolo roku 1513. Na Slovensku je 24. júna najtradičnejším zvykom oslavy letného slnovratu pálenie svätojánskych ohňov počas najkratšej noci roka.
 
V minulosti sa svätojánskej noci pripisovala zázračná moc. Slobodní mládenci preskakovali horiace vatry na znak mužnosti a aby sa zapáčili vyvolenej. Slobodné dievčence vili vence mládencom, tancovali a spievali okolo vatry. Ľudia sa duchovne očisťovali a hádzali všetky negatívne myšlienky do ohňa. Každý slnovrat sa v minulosti chápal ako začiatok novej etapy vhodný na regeneráciu síl prírody aj človeka. Už tým, že sú obrady letného slnovratu sústredené na 24. jún, deň Jána Krstiteľa, svedčí o význame tejto biblickej osobnosti.
 
Svätý Ján Krstiteľ - obraz Leonarda da Vinciho je dielo patriace k umelcovým posledným obrazom je veľmi pôsobivým zobrazením svätca.
 
Obraz predstavuje sv. Jána Krstiteľa so sotva viditeľnými atribútmi: krížom a odevom z ťavej srsti. Na diváka sa pozerá milá tvár mladého muža s úsmevom, pripomínajúcim úsmev Mony Lisy.
 
Veľavravné je svätcovo gesto pravej ruky. Je symbolickým znázornením Jánovej úlohy ako proroka a zvestovateľa Kristovho príchodu. Súčasne zdvihnutý prst poukazuje na fakt, že človek iba prostredníctvom krstu dosiahne spasenie v nebi.
 
Dnes tento obraz patrí k vzácnym exponátom parížskeho Louvru.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články