Bravó, Zdenka!

Bravó, Zdenka!
 
Kulpínčanka – žiačka generácie v novosadskej strednej škole
 
Je to veru pekný úspech a zaiste aj dobrý pocit: byť najlepším medzi množstvom dobrých - stať sa žiakom generácie v strednej škole v Novom Sade, kde bolo vyše 250 maturantov z viacerých vojvodinských prostredí. Na konci tohto školského roku sa to podarilo Kulpínčanke Zdenke Francistyovej. Na úspechu jej zagratuloval aj sám nástupca trónu Aleksander II. Karađorđević a princezná Katarína.
 
foto
 
Kráľovská gratulácia a zážitok na celý život
 
Zdenka bola žiačkou Technickej školy Pavleho Savića v Novom Sade, ktorá sa ešte donedávna volala Stredná chemická škola. Vo štvorročnej výučbe je sedem usmernení: školia sa tu budúci chemicko-technologickí technici, chemickí laboranti, technici v kozmetickej technológii, v ochrane životného prostredia, v priemyselnej farmaceutickej technológii, v biotechnológii a potravinárski technici. Naša Kulpínčanka si zvolila – a ukázalo sa, že to bol správny výber – usmernenie Potravinársky technik.
 
foto
 
Zdenka Francistyová
 
foto
 
Maturantka Zdenka (v ruke drží koženú tašku s kráľovským erbom) a triedna profesorka Leona Živkucin
 
Po gratuláciách za získaný titul žiačky generácie od riaditeľky školy, triedneho profesora, triednej profesorky, spolužiakov, nasledovalo pozvanie z Belehradu, zo sídla Jeho Kráľovskej Výsosti nástupcu trónu Aleksandra II. Karađorđevića a princeznej Kataríny.
 
foto
 
Princ Aleksander zablahoželal maturantom na dosiahnutom veľkom úspechu a uviedol, že je pokračovanie ich školenia najväčšou prioritou Srbska
 
Kráľovský pár totiž pokračuje v tradícii kráľovských rodín v niekdajšom Srbsku a pre najlepších maturantov – žiakov generácií v celom Srbsku organizuje na konci každého školského roku slávnostné prijatie. Tentoraz sa slávnosť konala v utorok 26. júna. Pochvalné uznanie, blahoželanie a darčeky a kožené tašky s kráľovským erbom dostalo vyše 500 najúspešnejších stredoškolákov. Každý bol pritom osobitne menom a priezviskom vyvolaní, aby predstúpil pred kráľovský pár. Zážitok na celý život.
 
foto
 
Okrem maturantov na prijatí sa zúčastnili aj štátni funkcionári, predstavitelia diplomatického zboru a cirkevní hodnostári
 
V príležitostnom umeleckom programe na prijatí v Bielom paláci vystúpil belehradský spevácky zbor Obilić so svojou dirigentkou Darinkou Matićovou-Marovićovou a povzbudivým príhovorom okrem samotného nástupcu trónu Aleksandra II. Karađorđevića takmer dvojtisícové auditórium oslovil i akademik a člen Kráľovskej rady Matija Bećković.
 
K. Pucovská

Komentárov  

-2 #4 Jarmila Kraljik 2012-07-09 01:40
Srdecne gratulacije. Vsetko iba to naj,naj,.......... Sme stastny a pysni ze mame teba..
rodina Kraljikova
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 gratuláciaČlen knižnice 2012-07-06 06:09
Blahoželám k dosiahnutému úspechu a prajem tak pokračovať aj naďalej. :-) :-) :-)
Nahlásiť administrátorovi
+4 #2 Bravó, Zdenka!Viera Benková 2012-07-05 13:48
Bravó, Zdenka, gratulujem Ti, toto je najlepšia cesta dokázať sa na týchto priestoroch. Mám nádej, že si toto všimnú aj iní, najmä členovia Národnostnej rady,že sú medzi mladými skutočné talenty dokazujú nieln učením ale aj hudbou, tvorbou a vedou...všetko dobré a nech prídu lepšie časy pre Vás mladých,to potrebujú tieto prierstory, menej politiky a viacej rozumu! Viera Benková
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 ... 2012-07-05 04:39
Gratulujem :cheer:

Mikica
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články