Folklórne slávnosti pod Poľanou

Folklórne slávnosti pod Poľanou
 
Včera na Detve odštartoval 47. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou. Prvý deň a najatraktívnejší program - vystúpenie umeleckého súboru Lúčnica, žiaľ prekazila vyššia moc – počasie. Zajtrajší deň sa bude niesť v znamení Krajanskej nedele a záverečného gala koncertu Keby rôčky stáli. V týchto programoch vystúpia aj predstavitelia z našej krajiny: Kultúrno-osvetový spolok Jednota z Hložian, herec Rastislav Zorňan, huslistka Laonóra Súdiová a speváčka Katarína Mosnáková.
 
foto
 
 
Podľa písania portálu Detva online, Detva v tieto dni naplno ožila hudbou, spevom, sviatočnou atmosférou, lúky sa zaplnili predajnými stánkami, chodníky ovládli chodci a útroby amfiteátra sa hemžia súboristami. Celý víkend sa nesie v znamení folklórneho sviatku, ktorý na Podpoľaní nemá obdoby. Žiaľ, včerajšie dve popoludňajšie búrky boli akoby predzvesťou tej, ktorá ukončila večerný program. Mnohí boli veľmi sklamaní, veď program Lúčnice bol jednoznačným ťahákom a mal byť top programom celého festivalu. Iní boli sklamaní z toho, že dosť vysoké vstupné 5 eur sa nevracalo. Avšak aj toto sú „nástrahy“ festivalov pod holým nebom.
 
foto
 
 
V zajtrajšom programe Krajanskej nedele s názvom Návraty sa predstaví 10 folklórnych súborov Slovákov žijúcich v zahraničí: Folklórny súbor (FS) Limbora z Prahy (ČR), FS Nádeje z Paríža (Francúzsko), FS Ľ. Štúra z Iloku (Chorvátsko), FS Sálašan z Nadlaku a Ľudový orchester z Nadlaku (Rumunsko), Ľudová hudba Svrčkovci zo Šalgótarjánu (Maďarsko), FS Jednota z Hložian (Srbsko), Tanečno-spevácky súbor Slovenka zo Seredného (Ukrajina), FS Ostroha z Dublinu (Írsko) a FS Tatra Slovak Dancers z Milwaukee (USA).
 
Medzinárodný sviatok folklóru a tradičnej ľudovej kultúry - Folklórne slávnosti pod Poľanou sa koná pravidelne každoročne druhý júlový víkend v Detve a aj tohto roku sa na ňom zúčastňuje približne 1500 účinkujúcich. Jarmok tradičných ľudových remesiel je jedným z najvýznamnejších sprievodných podujatí Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve.
 
Folklórne slávnosti pod Poľanou prebiehajú pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články