Deň Kulpína

Deň Kulpína
 
V miestnostiach Poľnohospodárskeho múzea v Kulpíne dnes prebiehala priliehavá slávnosť pri príležitosti osláv Dňa Kulpína. V rámci programu sa najprv uskutočnilo slávnostné zasadnutie Rady Miestneho spoločenstva (MS) a združenia Klubu Kulpínčanov. V mene MS prítomných pozdravil dedinský richtár Miroslav Čeman a v mene Klubu Kulpínčanov predseda tohto združenia Pavel Zima. Ústredná časť programu bola venovaná životu a dielu doktora Milana Hodžu a po programe odhalili i bustu tohto významného slovenského štátnika, politika a publicistu.
 
foto
 
V parku pred kaštieľom Dunjerskovcov, v takzvanej alei velikánov odhalili bustu M. Hodžu
 
foto
 
foto
 
Premietaný bol i dokumentárny film z produkcie Rádio-televízie Nový Sad z roku 1990, autorom ktorého je Jaroslav Miklovic, o voľbách z roku 1905, na ktorých bol Milan Hodža zvolený za poslanca uhorského snemu za volebný okres Kulpín.
 
foto
 
foto
 
Neskôr bol Hodža aj úradujúcim prezidentom Česko-slovenskej republiky, jedenástym predsedom vlády Česko-Slovenska a viackrát ministrom. O tomto významnom slovenskom politikovi hovoril doktor Samuel Čelovský.
 
foto
 
foto
 
V druhej časti programu Spolok kulpínskych žien otvoril ďalšiu výstavu, o ktorej najprv hovorila predsedníčka Spolku Katarína Zorňanová a výstavu otvorila Viera Dorčová – Babiaková.
 
Organizátorom podujatia bolo kulpínske miestne spoločenstvo, Klub Kulpínčanov a Spolok kulpínskych žien.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články