Len jeden je Michal Hasík

Len jeden je Michal Hasík
 
„A divíš sa divíš, divíš,
čo to majster v rukách má.
Čo mu Osud do nich vložil,
že tak krásu vytvára!...“ píše vo veršoch venovaných Michalovi Hasíkovi náš básnik Pavel Mučaji. A čo to majster Hasík v rukách má, chcel nám aj sám ukázať na dnešnej vernisáži siluet pomenovanej Vystrihovačky.
 
foto
 
Michal Hasík - Kulpínčan, Petrovčan, svetobežník. Narodil sa roku 1946 v Kulpíne. Tam vznikali i jeho výtvarné prvotiny. Prvú samostatnú výstavu mal ako 17 ročný (roku 1963) v Báčskom Petrovci. Keď mal iba 22 roky odchádza do Nemecka, kde odpracoval celú pracovnú dobu. Ako dôchodca sa znovu vracia do rodiska. Teraz už v Petrovci, vo vlastnej galérii otvorenej pred rokom (30. júla 2011), trávi najviac času. V nej i dnes večer usporiadal vernisáž svojich, - ale nielen svojich - prác, predovšetkým siluet zhotovených nožničkovým výstrihom. O Michalovi Hasíkovi a jeho diele sa zmienil profesor Samuel Boldocký.
 
foto
 
Michal Hasík o sebe hovorí, že je ako ryba losos: odišiel odtiaľto, plával v rôznych vodách, aj proti prúdu, vyše 40 rokov pracoval v Nemecku, doškolil sa, menil seba, svoje štýly a nakoniec sa vrátil k svojim koreňom.
 
foto
 
Výtvarníctvom sa vážnejšie začal zaoberať po zakončení základnej školy v roku 1961. Toto obdobie charakterizuje snaha o realistické výtvarné podanie krajiniek. Medzi jeho prvé obrazy patria: Rodičovský dom, Bled, Kulpínsky kaštieľ... Vyskúšal sa aj v zátišiach a portrétoch.
 
foto
 
Skúšal i rôzne kombinované techniky. Po odchode do Nemecka roku 1968 sa čoskoro začína zaoberať novou výtvarnou technikou - nožničkovým výstrihom na papieri. V tejto umeleckej zručnosti sa natoľko zdokonalil, že v súčasnosti, v našom prostredí sa stal synonymom výstrižkovej techniky.
 
foto
 
Časť z Hasíkovej zbierky výstrižkov autorov z rôznych končín sveta
 
Vlani pri príležitosti zlatého umelcovho jubilea tlačou vyšla výtvarná monografia pod názvom Michal Hasík – 50 rokov umeleckej tvorby. Vtedy bolo aj slávnostné otvorenie Hasíkovej súkromnej galérie na ulici Svätoplukova 13 v Báčskom Petrovci, poza matičný dom, kde si aj návštevníci Slovenských národných slávností budú môcť obzrieť nainštalovanú výstavu.
 
foto
 
Literárny kritik Samuel Boldocký je dobrým znalcom diela Michala Hasíka. Je i autorom recenzie Hasíkovej knihy a na dnešnej vernisáži, vo svojom príhovore povedal:
 
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články