Zbohom koruna. Vitaj euro.

Zbohom koruna. Vitaj euro.
 
Úderom polnoci z 31.decembra 2008 na 1.januára 2009 sa Slovensko stane 16.členom eurozóny, teda krajinou, ktorej domácou menou je euro. Zaradí sa tak do rodiny vyše 320 miliónov Európanov, ktorí svoje marky, franky, líry, drachmy, koruny, pesá, escudá, guldeny, libry, toliare, šilingy, vymenili za jednotnú, spoločnú európsku menu. Slovensko týmto krokom zavŕši svoju integráciu v rámci Európskej únie.
Zavedenie eura spôsobí na prelome rokov technickú odstávku bankomatov. Väčšina bánk však chce vydávať eurobankovky v prvý januárový deň už niekoľko desiatok minút po polnoci.
S koncom tohto roka a príchodom novej meny sa nekončí platnosť slovenských bankoviek a mincí. Zaplatiť za tovar a služby nimi bude možno až do 16. januára 2009, keď sa skončí duálny obeh.
Počas duálneho obehu sa bude dať v obchode i za služby platiť korunami aj eurami. Úspory vyššej hodnoty by však mali ich majitelia radšej vložiť do banky. Neskôr môžu za jednorazovú výmenu väčšieho počtu bankoviek či mincí na eurá zaplatiť.
Korunové mince sa budú dať vymeniť v komerčných bankách do konca júna budúceho roku, v Národnej banke Slovenska do konca roka 2013. Slovenské bankovky by mali komerčné banky vymieňať za eurá do 31. decembra 2009 a v Národnej banke Slovenska bez časového obmedzenia.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články