Pavlovi Čánimu Identifikačný kód Slovenska

Pavlovi Čánimu Identifikačný kód Slovenska
 
Prestížne a originálne ocenenie laureát Identifikačného kódu Slovenska udelia 19 umelcom, významným tvorcom kultúry, medzi ktorými bude aj náš akademický maliar Pavel Čáni. Slávnostný ceremoniál spojený s vernisážou výstavy sa uskutoční v sobotu 4. augusta 2012 v reprezentačných priestoroch západnej terasy Bratislavského hradu. Toto ocenenie dostáva každý rok toľko tvorcov, koľko rokov má Slovenská republika a slávnostné odovzdávanie uznaní sa uskutoční pod záštitou predsedu NR SR Pavla Pašku.
 
foto
 
Pavel Čáni je prvým umelcom z našej krajiny, ktorému udelia toto prestížne ocenenie
 
foto
 
Ocenenie sa, podľa slov Ľuboslava Mozu z občianskeho združenia Artem, udeľuje významným ľuďom, ktorý vytvárajú odtlačky histórie pre budúce generácie. "
 
Ide o umelecké výkony, na ktoré sa nezabúda, ktoré vznikajú ako výsledok náročnej a vážnej tvorivej práce a rozvíjania talentu. Týmto umelcom by mal tlieskať celý svet. Bez nich by bola naša prítomnosť úplne iná," uviedol pre slovenskú tlačovú agentúru TASR Ľuboslav Moza.
 
foto
 
Grafika Pavla Čániho
 
„Maľby a grafiky Pavla Čániho sú navonok intímneho rázu, avšak ide tu o bohato navrstvenú výtvarnú poetiku, v rámci sa odhaľujú stopy kultúrneho dedičstva vojvodinských Slovákov, ako aj rozbor základných ontologických tém akými sú láska, hybná sila kozmu a smrť, či ľudská pominuteľnosť. Do hĺbok umeleckého ponímania autora sa dostávame cez ľudskú figúru, často konkretizovanú. Výstava Pavla Čániho je jednou z možností pre lepšie poznanie bohatej tradície a súčasnej umeleckej produkcie Slovákov v Srbsku“– povedal kurátor najnovšej Čániho výstavy v Považskej galérii umenia v Žiline Vladimír Valentík. Vernisáž bola 19. júla a výstavu si možno obzrieť do 2. septembra 2012.
 
 
Pavel Čáni sa narodil v roku 1953 v Kačareve. V roku 1982 absolvoval postgraduálne štúdium grafiky na Fakulte výtvarných umení v Belehrade. Do roku 2007 pôsobil ako výtvarný pedagóg na Gymnáziu Jána Kollára v Petrovci. V roku 2007 bol vymenovaný za riaditeľa Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci. V súčasnosti je úradujúcim riaditeľom Slovenského vojvodinského múzea. Žije a tvorí v Kulpíne. Z novšej tvorby Pavla Čániho:
 
foto
 
Obrazy Pavla Čániho z Bienále slovenských akademických maliarov zo Srbska v roku 2011
 
foto
 
Obraz Pavla Čániho z vlaňajšej výtvarnej kolónie v kulpínskom kaštieli
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+5 #5 anonimus 2012-08-08 18:26
Ta mante se Martine, pa zar nije ocigledno da se vrtite isti oko kolaca, dajte prostor i drugima !
Nahlásiť administrátorovi
-1 #4 Ima, ima...Martin 2012-08-07 16:02
Pravda, sú aj iní, ktorým sa dostávali uznania, aj peňažné, výkupné ceny: Pavel Pop, Milan Súdi, Jozef Klátik... A každý z nich si to s plným umeleckým právom aj zaslúžil. Neviem len kto je tento ďalší lokálny, či už svetový "anonymus", čo nedopraje a možno i závidí našim skvelým umelcom... Ja som aj ďalej hrdý na nášho Paľa Čániho, Miru Brtkovú, a im podobným... Načim vedieť dopriať, človeče...
Nahlásiť administrátorovi
+3 #3 aninimus 2012-08-07 08:31
Sve je to u redu ali zasto stalno i svugde gde se nesto prima narocito novac Canji , Valentik, Brtka... pa zar nema niko drugi !!!?
Nahlásiť administrátorovi
-4 #2 Odmenený Pavel ČániViera Benková 2012-08-02 17:31
Gratulujem,
každé uznanie našim tvorivým ľuďom považujem za veľký úspech a uznanie celej našej národnosti, mali by sme si to uvedomiť a k takýmto uznaniam pridať iba slovko BRAVO!
viera benková
Nahlásiť administrátorovi
-4 #1 konečneMartin Prebudila 2012-08-01 12:36
Som hrdý na dobrého kamaráta Paľa Čániho... Teraz je na rade už len Akadémia vied a umení, môže aj tá v Belehrade, zatiaľ...
Blahoželám mu aj verejne...
Martin
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články