Piatkové predpoludnie na SNS v znamení výstav

Piatkové predpoludnie na SNS v znamení výstav
 
Vernisáž 8. medzinárodnej filatelistickej výstavy PETROVEC FILA 2012 (ZŠ Jána Čajaka)
Vernisáž 50. samostatnej výstavy obrazov Ivana Križana (Dom MSS Ľudovíta Mišíka)
Vernisáž výstavy Jána Maglovského (Dom MSS Ľudovíta Mišíka)
 
foto
 
V mene petrovských filatelistov prítomných pozdravil predseda Mr.Pavel Lomiansky, v mene MSS Katarína Melegová - Melichová a v mene obecnej správy predseda Obce Báčsky Petrovec Pavel Marčok
 
foto
 
Na husliach zahrala Marína Cerovská
 
VIII. medzinárodná filatelistická výstava pod názvom Petrovec FILA 2012 Zväz slovenských filatelistov, Zväz filatelistov Srbska a Spolok filatelistov v Báčskom Petrovci venúvajú dvom významným jubileám:80. výročiu založenia Matice slovenskej v Juhoalávii, dnes v Srbsku (MSS) a 20. výročiu obnovenia Slovenských národných slávností.
 
foto
 
V dome MSS Ľudovíta Mišíka predpoludním usporiadali dve vernisáže, najprv otvorili 50. samostatnú výstavu obrazov Petrovčana Ivana Križana (23. apríl 1944).
 
foto
 
foto
 
„Ivan Križan je petrovský vyznávač pekného, teplého, čistého a všetkého toho čo v nás zobúdza nostalgiu po rodisku, po zašlých časoch – časoch našich otcov a praotcov. Všetko čo maľuje a kreslí je urobené podľa miery človeka. Útulné prostredie prívetivé, práve také v akom by sa hádam najlepšie uschovala duša pred vetrami reality, zhonu a súčasného urbánneho ruchu. Povestné toponymia petrovského dedinského prostredia Delodefia, Republika a iné kúty, dávajú svojrázny pocit večnosti ulice a pominuteľnosti človeka. K takému záveru prichádzame hádam aj preto, že na obrazoch Ivana Križana márne budeme hľadať človeka. Tam ho nenájdeme.“- takto hodnotí dielo Ivana Križana Dr. Ján Kišgeci, v knihe, ktorá nedávno vyšla v matičnom vydavateľstve a ktorý je jedným z dvoch autorov (druhým je Samuel Boldocký) príležitostnej malej tlačoviny k jubilejnej 50-tej výstave Ivana Križana.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Výstava Jána Maglovského – umelca dreva, je tiež nainštalovaná v dome MSS Ľudovíta Mišíka. „Kreácie Jána Maglovského svedčia o poddajnosti dreva, aj toho mäkkého – lipového, ale aj toho tvrdého – bukového. Ani jeden druh nemôže odolať jeho usilovným rukám. To, čo pozoruje vo veľkom, z dreva urobí v malom formáte“ – takto hodnotí prácu Jána Maglovského v sprievodnom flajeri k tejto skutočne zaujímavej výstave Dr. Ján Kišgeci.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ 
 
foto
 
Foto Ondrej Miháľ 
 
foto
 
Autor Ján Maglovský (prvý sprava) v rozhovore s bratom Pavlom Maglovským (Foto Ondrej Miháľ)  
 
Dnes predpoludním sa uskutočnilo i prijatie delegácií partnerských miest u predsedu Obce. Predstaviteľov miest Nitra, Ružomberok a Stará Ľubovňa ako aj delegácie obcí zo Srbska a Česka prijal predseda Pavel Marčok, ktorý im zaželal príjemné chvíle na SNS. Keď sa zmieňoval o partnerských aktivitách, vyjadril nádej, že družby prerastú aj ekonomickú spoluprácu.
 
Aj Klub poľnohospodárov sa tradične zapája do podujatí na SNS a v ich priestoroch dnes varia baraní paprikáš.
 
Remeselníci v Petrovci si dokumentárnou výstavou pripomínajú 170-te výročie a insitný maliar Ján Husárik sa predstavuje v Galérii Zuzky Medveďovej. Jánovi Kvačalovi sa hold vzdá odhalením pamätnej tabule a o 20:00 v sieni SVD ale aj v priamom prenose na druhom programe RTV sa bude môcť sledovať otvárací program SNS 2012. Na ňom sa zúčastní i novovymenovaný premiér Srbska Ivica Dačić. O 21:30 na ihriskách ZŠ bude koncert FS Mladosť v Banskej Bystrici, SR . .
 
Text Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články