Otvorená kniha šľachetná...

Otvorená kniha šľachetná...
 
... kniha Slováci v Srbsku z aspektu kultúry Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov bola svojráznym light motívom tohtoročných Slovenských národných slávností. Predovšetkým z dôvodu, že bola vyhlásená za edičný počin roka na Medzinárodnom veľtrhu kníh v Novom Sade, za čo im každopádne patrí uznanie. Avšak takto, v značnej miere zatienila jubileum Matice slovenskej v Juhoslávii (dnes v Srbsku), ktorá si na tohtoročných SNS pripomína 80-te narodeniny. Úctyhodný vek, ktorý si zasluhuje poklonu!
 
foto
 
Otvorená kniha šľachetná bola venovaná aj tým, ktorí počas celého roka dosiahli úspechy na rôznych podujatiach a súťažiach a do ktorej symbolicky všetci účastníci pohybom, piesňou, slovom a obrazom vpisovali naše nové dejiny. Efektná a veľavravná scéna ústredného - včerajšieho- vstupného programu (vizuálny odtlačok Miroslava Benku) s množstvom jabĺk, - plodmi, ktoré okrem iného symbolizujú mladosť, obnovenie a trvalú sviežosť- a k tomu ešte veľké jablká spojené s úponkami zeleného brečtanu, symbolizujúceho energiu, vitalitu a trvalosť rastlinnej (a snáď i našej dolnozemskej, slovenskej) sily, - dávajú predsa nádej, že všetci spolu budeme sa činiť, aby tá zelená vetva slovenskosti ešte dlho rokov zachovala svoju vitalitu.
 
foto
 
Predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Tomanová – Makanová moderovala prvú časť ústredného programu a okrem iného povedala: „Knihy sú svedectvom doby. Kniha Slováci v Srbsku z aspektu kultúry je napísaná a môžeme ju čítať na pokračovanie. Dnes budeme do nej písať nové state...“ A Matica, MSJ, či MSS sa hlboko vpísala, a aj dodnes sa zapisuje, do tunajších dejín. Pripomenula predsedníčka Katarína Melegová- Melichová. Predseda Báčskopetrovskej obec Pavel Marčok sa na slávnostnom programe prihovoril v mene jedného z organizátorov SNS.
 
foto
 
Vzácnymi hosťami na Slávnostiach boli predstavitelia Slovenskej republiky. Slovenský veľvyslanec v Belehrade Ján Varšo a predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík . Prečítaný bol pozdravný list prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča Tohtoročné SNS, - najprv sa pozdraviac po slovensky: „Milé dámy a vážení páni, dobrý večer“ - otvoril premiér Srbska Ivica Dačić. V pokračovaní včerajšieho večierka na ihriskách ZŠ Jána Čajaka vystúpil hosťujúci súbor FS Mladosť v Banskej Bystrici, SR s programom 50 rokov mladosti — pocta Dolnej zemi.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský
 
Otvárací program SNS 2012 objektívom umeleckého fotografa Ondreja Miháľa
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto

Komentárov  

0 #2 re: najprv sa pozdraviac po slovensky: „Milé dGuest 2012-08-05 09:26
Čo je toto za tarzanštinu?!
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 najprv sa pozdraviac po slovensky: „Milé dámy Slovenka 2012-08-05 05:51
Tohtoročné SNS, - najprv sa pozdraviac po slovensky: „Milé dámy a vážení páni, dobrý večer“ - otvoril premiér Srbska Ivica Dačić.

BOŽE, BOŽE JAK NÁS TRESCEŚ! ZAKÁŹE TJ NEPOVOLÍ UŽ NIEKTO FUNKCIONÁROM ABY SA NEPOZDRAVOVALI NÁM NAŠOU MATERČINOU???? A MOŽNO JE TO ORGANIZÁTOROM SNS a pod. podujatí SYMPATICKÉ??? FUJ
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články