Prof. ThDr. a PhDr. Ján Kvačala, otec modernej komeniológie

Prof. ThDr. a PhDr. Ján Kvačala, otec modernej komeniológie
 
„Na mieste tejto budovy stála ľudová škola s učiteľským bytom, v ktorom sa narodil Dr. Ján Kvačala (1862 – 1934), slovenský univerzitný pedagóg, zakladateľ komeniológie, kultúrny historik a evanjelický teológ. Pamätnú tabuľu pri príležitosti 150. výročia narodenia s úctou venujú Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a Slovenské vydavateľské centrum.“ Pamätnú tabuľu s takýmto textom odhalili v piatok, v rámci tohtoročných SNS a o Jánovi Kvačalovi hovoril Dr. Zoroslav Spevák.
 
foto
 
foto
 
Pamätná tabuľa sa nachádza na budove lekárne, vedľa petrovského Domu zdravia a odhalili ju riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská a riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Vladimír Valentík
 
Kvačala ovládal osem jazykov, bol trojnásobný doktor vied, preskúmal celú do¬vtedy známu literatúru o Komenskom, bol i uznávaným odborníkom v oblasti histórie pedagogiky a dejín európskej reformácie. Na neho sme však neprávom zabudli a to najviac preto, že bol farárom. Na túto krivdu už roky poukazuje Dr. Zoroslav Spevák, ktorý podobne ako aj Kvačala, doktorskú dizertáciu napísal o Komenskom. Pri svojej doktorandskej výskumnej práci veľa sa stretal s textami Jána Kvačalu a preto nediv, že sa paralelne oboznamoval aj s Kvačalovým dielom.
 
foto
 
Igor Furdík, Zoroslav Spevák, Milina Sklabinská a Vladimír Valentík
 
Odhalením tabule krivda je sčasti urovnaná, a to aj vďaka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov a Slovenskému vydavateľskému centru, ktorí s menším oneskorením, Petrovčanom a ostaným pripomenuli túto významnú osobnosť svetového mena. Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík vyjadril potešenie nad tým, že sa aj takýmto spôsobom pozdvihuje národnostné povedomie a hrdosť a vysoko ocenil dielo Zoroslava Speváka.
 
foto
 
Ceremoniál odhaľovania pamätnej tabule obzvláštnil spevácky zbor Musica viva
 
Ján Kvačala sa narodil 5. februára 1862. V prílohe Hlasu ľudu Mozaika zo dňa 8. februára 2012 pod titulkom Získa si Ján Kvačala našu primeranú pozornosť? na zabudnuté jubileum poukazoval aj Jaroslav Čiep. Okrem iného skonštatoval smutnú skutočnosť, že sme si ani tou najmenšou akciou nepripomenuli ani sté, ani stodvadsiate piate výročie narodenia ani päťdesiate výročie smrti Jána Kvačalu a napísal:
„V jubilejných rokoch sa v našej tlači objavovali iba stručné, zo desaťvetové poznámky o ňom. Iba v roku ani nie natoľko významného jubilea: 135. výročia narodenia v Knižnici Štefana Homolu bola dokumentárnou výstavou upovedomená širšia verejnosť o význame životného diela tohto dôležitého vedca. Bol to pokus vystavať mu duchovný pomník s nádejou, že sa mu v budúcnosti dostane patričného ocenenia aj v našom prostredí. Z množstva štúdií a prednášok, ktoré Ján Kvačala vydal, ani jednu sme nevy¬dali my vojvodinskí Slováci, dokonca ani len ten najmenší separát.“
 
Pamiatku na učiteľskú rodinu Kvačalovú si Petrovčania predsa zachovali: malá ulička v strede Petrovca, kde žila táto rodina dodnes nesie meno Kvačalova ulica.
 
Text Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

Komentárov  

+4 #6 re: Blahoželámhrdý 2012-08-09 14:06
Citovanie Ján:
Som hrdí i ja, že som v haraburdiach vynašiel hodne toho čo napísal Dr. Kvačala o Komenskom....


Aj ja som na teba hrdý.




ESTYLO-text

Moje dievča
"Vďaka tebe v mojom živote nastala zmena.
Si moje dievčatko, si moja žena.
Dodala si mi do života chuť.
Bez teba nechcem sa nikam už hnúť.
S tebou chcem zostarnúť, pri tebe zomrieť.
Zložím ti básničku, napísať sonet.
Ukázať svetu, že si moja jediná, aj keď máš chybičky, pre mňa si bezchybná. "
Nahlásiť administrátorovi
+6 #5 Juraj Šefčík, farár - seni 2012-08-08 05:40
Vyjdem teda z anonimity (otázku som postavil anoninme preto, aby niekto nepoznamenal, že čo "pchá nos medzi nás keď od nás odišiel?!") Otázku o účasti SEAVC pri akte odhalenia Pamätnej tabule Dr. Jánovi Kvačalovi som postavil nie aby som kritizoval niekoho konkrétneho,či miesto kde je zabudovaná, ale všeobecne, so smútkom sledujem roztrieštenosť tak vzácnych síl, prepotrebných k obstátiu. Spomeňme si z času na čas na "Pribinove prúty". Hrdosť na J. Kvačalu, ako patrí cirkvi,lebo z nej vyšiel a v nej zotrval, tak patrí aj obci historikov, vedcov, či literátov. Ďakujem svojmu "starému" priateľovi Zorkovi, že študuje J. Kvačalu.
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 Milina Sklabinská 2012-08-08 04:38
Vzhľadom na to, že pamätnú tabuľu Dr. Jánovi Kvačalovi venoval Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov mienim, že predchádzajúce otázky sú adresované našej ustanovizni.Aj keď sú anonymné, predsa je potrebné ozrejmiť si veci.

Na podujatí neboli prítomné početné osobnosti z nášho kultúrneho a spoločenského života pravdepodobne kvôli tomu, že sa v rovnakom čase konalo prijatie vysokých štátnych predstaviteľov. Avšak, každý jeden, kto dostal pozvánku na 51. SNS v nej mal uvedenú aj túto udalosť a v súlade so svojimi možnosťami sa udalosti zúčastnil.

Keď ide o umiestnenie tabule, poďme sa pozrieť radšej na jej klady ako na zápory. Po prvé, chceli sme aby tabuľa bola viditeľná pre čím väčší počet ľudí a preto sme ju umiestnili na ulici Maršala Tita. Zároveň, ako to vyzdvyhol Dr. Spevák, je dobre, že je umiestnená nižšie, lebo tak sa aj tí najmladší budú môcť svojich rodičov alebo učiteľov opýtať o akú osobnosť ide...

Áno, ja súhlasím s tým, že by azda najvkusnejšie bolo keď by tabuľa stála na pôvodnej budove niekdajšej školy a učiteľského bytu, ktoré by dnes úplne rekonštruované do pôvodnej formy predstavovali muzeálnu hodnotu a vzácny artefakt nášho kultúrneho dedičstva...Ale to je predsa niektorý iný film...:-)

Konštruktívna a argumentovaná kritika je dobrá a vítaná a preto ak máte ďalšie pripomienky môžeme o nich diskutovať...

Náš Ústav prispel k tohtoročným SNS tromi akciami - pamätnou tabuľou Dr. Jánovi Kvačalovi, vernisážou výstavy diel Milana Súdiho a piatkovým Otváracím programom SNS. Veríme, že sme týmto spôsobom priniesli nové kultúrne obsahy a spestrili kultúrnu ponuku SNS.

S prianím všetkého dobrého, Milina Sklabinská, riaditeľka ÚKVS
Nahlásiť administrátorovi
+3 #3 Guest 2012-08-07 08:40
Žiaľ, predstavitelia Ev.a.v. cirkvi tam neboli. Prečo????? To aj mna zaujima. Či boli pozvaní- neviem, ale neprekvapilo by ma, že o tom ani nevedeli. Ak by vedeli, možno by navrhli, aby tá tabuľa mala nejaký podstavec a stála niekde v kostolnej záhradke, parku pred apatiekou...Takto pod tabuľou Apatieka je to nejak nevkusne
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 len otázka.Guest 2012-08-06 15:18
Bola pri odhaľovaní Pamätnej tabule niekým zastúpená Evanjelická cirkev a.v. v Srbsku? Ak nie, prečo ? Nevedela o iniciatíve, alebo neprejavila záujem o účasť, prípadne o slovo pri odhaľovaní tabule??? (Otázka preto, že v správe nie je zmienka o SEAVC, a bolo by hanebné aby aby sa takej slávnosti nezúčastnila.)
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 BlahoželámJán 2012-08-06 14:48
Som hrdí i ja, že som v haraburdiach vynašiel hodne toho čo napísal Dr. Kvačala o Komenskom....
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články