Kresťanské symboly nás spájajú

Kresťanské symboly nás spájajú
 
V týchto dňoch na evanjelickej fare v Starej Pazove prebiehajú pracovné dielne, ktorých témou sú kresťanské symboly. Projekt štartoval vo štvrtok a v prvej fáze staropazovská cirkevná mládež a žiaci školy Antuna Skalu, oddelenia s osobitnými potrebami, najprv spoločne olíčili múrik v mestskom parku. Druhá fáza je plánovaná na zaškolenie o kresťanských symboloch a v tretej fáze deti budú kresťanské symboly maľovať na múrik, ktorý v prvej fáze olíčili do biela. V záverečnej fáze plánujú nainštalovať výstavu najúspešnejších výtvarných prác.
 
foto
 
(FOTO: Cirkevný zbor zo Starej Pazovy)
 
Projekt sa realizuje v spolupráci s Ekumenickou humanitárnou organizáciou a jeho cieľom je integrácia a inklúzia detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami do spoločnosti. Akademický maliar Ján Agársky, ktorý prednáša výtvarnú kultúru v staropazovskej škole Antuna Skalu, okrem iného pracuje aj v oddelení s osobitnými potrebami a vzhľadom na to, že dobre pozná žiakov, zapojený bude do tretej fázy projektu, v ktorej deti majú zvládnuť maľovanie symbolov kresťanstva. Ešte predtým, v týchto dňoch, v druhej projektovej fáze, sa o kresťanskej symbolike a symboloch deti budú učiť z prednášok zborového kňaza Igora Feldyho.
 
foto
 
(FOTO: Cirkevný zbor zo Starej Pazovy)
 
V sídle Ekumenickej humanitárnej organizácie v Novom Sade v júny prebiehal trojdňový seminár o vypracovaní projektov. Zo Starej Pazovy ho absolvovali Ján Ďurčík (ktorý je aj koordinátorom tohto projektu), Anna Kelementová, Jarmila Havranová a Anna Malková. Na záver seminára spoločne vypracovali projekt pod názvom Kresťanské symboly nás spájajú. Projekt bol schválený a vďaka týmto prostriedkom sa v prvom rade prispeje k sociálnej inklúzii detí s osobitnými potrebami, ale zároveň aj staropazovský park získa krajší výzor. A keď sa na múriku objavia aj kresby s náboženskými symbolmi, bude to opravdivá ozdoba ale aj svedectvo o peknom geste mladých kresťanov.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články