Scénická žatva - 90. narodeniny. A čo?

Scénická žatva - 90. narodeniny. A čo?
 
A čo? Nuž, okrem iného aj to, že je Scénická žatva najstarším festivalom neprofesionálneho divadla v Európe. „Ochotnícke divadlo je nenahraditeľným článkom slovenskej histórie a kultúry, integrálnou súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva s hlboko zakorenenou tradíciou.“ Hodnotí minister kultúry Slovenskej republiky Marek Maďarič, ktorý prevzal záštitu nad 90. ročníkom Scénickej žatvy. Slávnostné otvorenie festivalu bude v utorok 28. augusta na martinskom námestí a vojvodinských Slovákov bude reprezentovať mladý divadelný ochotnícky kolektív z Kysáča, ktorý vystupuje v piatok.
 
foto
 
"Ide o vrcholnú celoštátnu amatérsku divadelnú prehliadku so zahraničnou účasťou s jednoročnou periodicitou.“ Hovorí generálna riaditeľka Národného osvetového centra (NOC) Jana Kresáková, ktoré je aj vyhlasovateľom a hlavným organizátorom Scénickej žatvy. Keďže je Scénická žatva vyvrcholením sezóny amatérskeho divadla, do jej programu postupujú tí najlepší z viacerých celoštátnych postupových prehliadok a zo zahraničia a v tomto ročníku to budú súbory z Česka, Litvy, Talianska a zo Srbska.
 
foto
 
Foto: archív KIS Kysáč
 
Ochotnícke divadlo KIS Kysáč do Martina odchádza s hrou súčasného autora a režiséra Doda Gombára: Hugo Karas. Predstavenie je predovšetkým určené dnešnej mládeži. Ponúka pohľad na mladých a na témy a problémy, ktoré u nich rezonujú. Zľahka sa dotýka problému drog a nastoľuje aj témy ako prvá láska, smrť a smútok, kamarátstvo, rodičia, vstup za prah dospelosti.
 
Kysáčania na Scénickú žatvu postúpili z tohtoročnej Prehliadky slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby vo Vojvodine – Divadelný vavrín 2012, ktorá prebiehala v máji v Kovačici. Varínom sa tam ovenčilo predstavenie Hugo Karas a cenou za najlepšiu réžiu jeho režisér Ivan Hansman.
 
foto
 
Foto: archív KIS Kysáč
 
Projektový manažér festivalu Scénická žatva 2012 Mgr.art. Michal Ditte takto vyčísľuje tohtoročný Festival:
13 divadelných súborov a 4 recitátori v hlavnom programe
4 inscenácie súborov zo zahraničia
5 tried tvorivých divadelných dielní EduArt
6 seminárov o súčasnom divadle
27 produkcií v sprievodnom programe
372 účinkujúcich v programe Scénickej žatvy
73 frekventantov tvorivých divadelných dielní
89 externých spolupracovníkov
1459 nocľahov v ubytovacích zariadeniach
11428 najazdených kilometrov účinkujúcimi divadlami
 
Na Scénickej žatve 2012 budú ocenení divadelníci Medailou Daniela Gabriela Licharda a Spoločnosť Jozefa Kronera udelí amatérskemu hercovi/herečke Cenu Jozefa Kronera za celoživotný prínos v hereckej tvorbe v neprofesionálnom divadle. Na záver prehliadky jedna inscenácia získa Cenu za tvorivý čin roka, ktorú udeľujú organizátori v spolupráci s primátorom mesta Martin. Mená laureátov budú zverejnené na záverečnom ceremoniáli v sobotu večer 1. septembra.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články