Kysáčska sárma

Kysáčska sárma
 
Neprehliadnite VII. Deň kysáčskej sármy, v nedeľu 2. septembra o 16:00 v Kultúrno - informačnom stredisku Kysáč. „Podporíte tým naše snahy, pobavíte sa pri dobrej hudbe, tombole, spoločnosti a najchutnejšej kysáčskej sárme.“ Odkazujú zo Spolku kysáčskych žien. Uvedené svojrázne „stretnutie pri sárme“ predstavuje tiež aj príležitosť stretnúť sa so ženami z našich slovenských prostredí a združení.
 
foto
 
Carving Pavel Chrťan
 
Organizátorom Dňa kysáčskej sármy je Spolok kysáčskych žien, ktorý pre túto príležitosť sármu nachystá – tak ako sa to v našich domácnostiach aj v minulosti praktikovalo - v sedliackych peciach. Podľa názoru kysáčskych výborných kuchárok, sárma nesmie byť suchá a preto treba dbať na správny pomer mastnejšieho mäsa. Vodou ju zaliať tak akurát. Samozrejme, štipľavá paprika nesmie chýbať. Dôležitá je aj dobre vykysnutá kapusta a dobre zakúrená pec. A potom už začne rozvoniavať naširoko-ďaleko! Takú sárma si kysáčske ženy postupne privlastňujú ako svoj brand. Sárma je síce aj tradičným jedlom v srbských domácnostiach a má korene v tureckej kuchyni, ale kysáčska sárma je iná a jedinečná: pečená v sedliackej peci a v smaltovom hrnci je skutočne opravdivou špecialitou.
 
foto
 
foto
 
Na poslednom ročníku tohto atraktívneho podujatia, kysáčske ženy zakrútili vyše 1.600 gučiek sármy. Pri takom množstve nik nezostal hladný.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články