Maliarska kolónia v Kulpíne... ...ale aj o inom...

Maliarska kolónia v Kulpíne...
 
...ale aj o inom...
 
Tradičná 16. maliarska kolónia Múzea Vojvodiny prebiehala v kulpínskom, čiže Dundjerskovom a čonevidieť možno aj Tanurdžićovom kaštieli. Počas piatich dní, od pondelka do včera, umelci tvorili v krásnom ambiente muzeálneho komplexu. Diela, ktoré vznikli na tohtoročnej maliarskej kolónii prezentovali včera v Kulpíne na slávnostnom záverečnom programe. Prítomných privítala Dr. Agneš Ozerová, riaditeľka Múzea Vojvodiny, v rámci ktorého toho času pôsobí aj Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne.
 
foto
 
Účastníci 16. maliarskej kolónie v kulpínskom kaštieli
 
Podľa slov riaditeľky Múzea Vojvodiny Agneš Ozerovej, s tohtoročnou kolóniou sú spokojní. Poznačila ju mladosť. Zúčastnilo sa na nej síce menej umelcov, avšak kvalita namaľovaných obrazov je na vysokej úrovni. Umelci časť diel namaľovaných v Kulpíne venovali Múzeu a tak obohatili už hodnotnú zbierku z doterajších kolónií.
 
foto
 
Dr. Agneš Ozerová ozrejmila prácu a pôsobenie Múzea Vojvodiny
 
V práci tohtoročnej maliarskej kolónie Múzea Vojvodiny sa zúčastnili Danijel Babić, Endre Penovac, Marija Zdravković, Đerđi Ačai, Vuk Muškinja, Iva Nedeljkov, Alan Žigić i Jovan Lubarda. Počas dvoch dní sa im pripojila aj výtvarníčka z Kulpína Anna Babiaková.
 
foto
 
Jeden z dvoch vystavovaných obrazov Anny Babiakovej
 
Záverečnú slávnosť si prišiel obzrieť aj jeden z mála posledných srbských šľachticov Ivan Stratimirović – potomok známej šľachtickej rodiny Stratimirovićovcov, zakladateľov súčasného Kulpína. Táto rodina pred asi 300 rokmi za vojenské zásluhy od Márie Terézie dostala pustatinu Kulpín, ktorú po nasťahovaní začali kultivovať a zúrodňovať.
 
foto
 
Iva Žigić – Nedeljkov: Vznášajúce sa perie
 
Ivan Stratimirović sa vlani zúčastnil aj v práci kolónie a 5 dní strávil s výtvarníkmi. Z kulpínskeho kaštieľa si odniesol trochu umeleckých fotografií, ktoré tam urobil, ale najmä krásne spomienky. Tie ho vraj aj tohto roku priviedli na záverečnú slávnosť umeleckej kolónie.
 
Ivan Stratimirović sa vo výslužbe aktívne zaoberá kaligrafiou, keďže ako inžinier technológie 30 rokov pracoval v BIGZ – ovej tlačiarni. Je v čele združenia, ktoré aj takýmto spôsobom zachováva tradíciu a aj tohto roku v rámci Belehradského knižného veľtrhu usporiadajú výstavu umeleckých kaligrafických písem rôznych národov. Vyzýva umelcov a odborníkov slovenského krasopisu zo SR, aby sa ozvali a aby sa aj slovenské písmo prezentovalo v rámci ich výstavy na Belehradskom knižnom veľtrhu.
 
foto
 
Dr. Ján Kišgeci, jeden zo zakladateľov Poľnohospodárskeho múzea v Kulpíne a jeho dlhoročný riaditeľ a Ivan Stratimirović
 
Na včerajšej slávnosti sa však nezúčastnil potomok ďalšej významnej kulpínskej rodiny: Nikola Tanurdžić, potomok rodiny Dundjerskovej a dedič kulpínskeho kaštieľa. O ňom sa však veľa pošepkávalo a to ako o skorom možnom obyvateľovi Kulpína. Proces reštitúcie totiž prebieha a čoraz hlasnejšie počuť, že mu v týchto dňoch vracajú zo 500 ha pôdy v kulpínskom chotári ako aj to, že má veľký nárok na Dundjerskov kaštieľ.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články