Pravoslávni veriaci oslávili Vianoce a chystajú sa na vítanie Nového roku

Pravoslávni veriaci oslávili Vianoce a chystajú sa na vítanie Nového roku
 
Pravoslávni veriaci ešte od roku 380 nového letopočtu Vianoce oslavujú podľa starého Juliánskeho kalendára, teda 7. januára a nový rok sa začína 14. januára.
 
Na Sviatok Troch kráľov - 6. januára pravoslávni veriaci, ktorí sa pridržiavajú Juliánskeho kalendára, oslávili Štedrý deň (Badnji dan). Po ňom, teda 7. januára, slávili Sviatok narodenia Ježiša Krista, čiže Vianoce ( Roždestvo Hristovo – Božić ). Ďalej, 8. januára nasledoval sviatok Zboru presvätej Bohorodičky ( Sabor Presvete Bogorodice) a včera 9. januára si pripomenuli prvomučeníka Štefana ( Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan ). Týmto dňom sa vianočné sviatky, ktoré pravoslávni veriaci svätia tri dni, aj skončili.
V pravoslávnych kostoloch štedrovečerné sväté služby Božie sa môžu odbavovať vo večerných hodinách alebo o polnoci. V Štedrý večer veriaci, buď vo svojich domácnostiach alebo pred chrámom, pália dubové (hrast ) konáre, ktoré podľa pomenovania Štedrý večer čiže Badnje veče menujú „badnjak“. Vatra-oheň je symbolom svetla a tepla, ktoré hreje a zbližuje rodinu. Neodlučiteľnou súčasťou pravoslávnych Vianoc je aj špeciálne zhotovený chlieb, tzv. „česnica“, ktorú lámu na toľko častí, koľko je v rodine osôb. Pri miesení do nej dajú striebornú alebo zlatú mincu a komu sa ona dostane, tomu prinesie šťastie na celý rok.
 
Pravoslávni veriaci na Štedrý deň dodržiavajú pôst bez mäsa a mliečnych výrobkov, na večeru sa podávajú oplátky, ovocie, zemiaky, fazuľa, kapustnica s hubami bez klobásy, na stole by nemal chýbať med a cesnak, v niektorých regiónoch je aj ryba. Týmto dňom sa aj končí 40 dňový pôst, ktorý predchádzal vianočným sviatkom. Pravoslávny vianočný pozdrav znie: Hristos se rodi! ( Kristus sa narodil! ).
 
Novodobým zvykom sú SMS gratulácie. Keďže sa v tomto roku rovno cez pravoslávne Vianoce, Srbsku zastavila dodávka plynu, snáď najčastejšia SMS gratulácia znela takto:
 
Nek u ovo Badnje veče
bude gasa da poteče,
neka naša zemlja cela
ima topla grejna tela.
A mazuta kad nestane
i presuše vodne brane,
kad zalede grejna tela
i san usni zemlja cela,
tad viknimo svi uglas:
Rusi, dajte nama gas.
Hristos se rodi, srećan Božić!
 
V noci z 13. na 14 januára, ôsmeho dňa po narodení Ježiša Krista, sa podľa starého kalendára víta Nový rok. Tento prvý deň v roku, - 14. januára sa považuje za deň obriezky Spasiteľa (Obrezanje Gospodnje; sv. Vasilije Veliki ). Cirkev tento deň označuje červenými písmenami a ľudovo sa on pomenúva aj "Mladi Božić" a Srbi ho tiež označujú za Pravoslávny ( alebo „Srbský“) nový rok.
 
V krajinách bývalého Sovietskeho zväzu je okolo 200 miliónov pravoslávnych veriacich, v Poľsku asi jeden milión, v Česku asi 40 000... Juliánsky kalendár si uchovala srbská i jeruzalemská cirkev. Niektoré cirkvi, ako grécka, cyperská, alexandrijská, albánska a bulharská slávia Vianoce už podľa nového štýlu, ale aj tam existujú značné skupiny veriacich, ktoré sa pridržiavajú starého kalendára. V USA a na celom území západnej pologule sa pravoslávni veriaci prispôsobili Gregoriánskemu kalendáru.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články