Obrazy dávno zabudnutých predkov v Rijeke

Obrazy dávno zabudnutých predkov v Rijeke
 
V rámci Dní slovenskej kultúry, ktoré prebiehajú pravidelne začiatkom septembra v Rijeke a trvajú tri dni, otvorená bola výstava fotografií Miroslava Benku z cyklu Obrazy dávno zabudnutých predkov. Výstava bola dobre prijatá a s fotografiami sa oduševnili najmä Slováci žujúci v Rijeke a pôvodom sú z Vojvodiny. Krásne obrazy zašlých čias ich na chvíľu vrátili do detstva, kým iným zase priblížili jeden im takmer neznámy svet.
 
foto
 
Výstavu Obrazy dávno zabudnutých predkov autora Miroslava Benku otvorili v prvý večer
 
V Prímorsko - goranskej župe, okolo Rijeky, žije okolo 120 Slovákov, ktorí sú zoskupení v Matici slovenskej a ktorá toto podujatie aj organizuje v čele s predsedníčkou Miroslavou Gržinićovou. Sú to najčastejšie Slovenky zo Slovenska, ktoré sa tam vydali, ale sú aj Slováci z Vojvodiny, ktorí tam šli za zamestnaním alebo ich ďalej od domova jednoducho zaviedol životný osud.
 
foto
 
Autor výstavy Miroslav Benka
 
Slávnostného ceremoniálu otvárania sa zúčastnili početní hostia medzi ktorými Marián Tkáč, predseda MS na Slovensku, predstavitelia slovenského veľvyslanectva v Záhrebe, predstavitelia Zväzu Slovákov v Chorvátsku, predstavitelia mesta Rijeka a Našice, ako aj hostia zo Slovenska, zo Žabokriek, z maďarského Tótkomlošu a po prvýkrát aj zo Starej Pazovy.
 
foto
 
Prítomných privítala predsedníčka MS Miroslava Gržinićová
 
Výstavu fotografií Miroslava Benku Obrazy dávno zabudnutých predkov nainštalovali v slávnostnej sieni Filodramatika a tvoria ju 22 fotografie. Tohtoročné 12. Dni slovenskej kultúry v Rijeke boli v znamení štátneho sviatku Dňa ústavy Slovenskej republiky a 20 rokov Zväzu Slovákov v Chorvátsku. Matica slovenská v Rijeke má 65 členov a podľa posledného sčítania obyvateľstva z roku 2001 v Prímorsko – goranskej župe je 120 Slovákov.
 
foto
 
Medzi vzácnymi hosťami bol aj predseda MS Marián Tkáč
 
Prvý večer Dní slovenskej kultúry sa skončil hádzaním venca kvetov do mora na počesť všetkých vysťahovaných Slovákov. Druhý deň slovenskej kultúry pokračoval jarmokom vedľa rijeckeho prístavu, kde sa pripravovali slovenské špeciality a vo večerných hodinách sa predstavilo slovenské divadlo z Maďarska s predstavením Páračky. 12. Dni slovenskej kultúry v Rijeke sa skončili v sobotu, 1. septembra spoločným programom všetkých účastníkov keď sa na javisku strriedali piesne a tance FS Bystričan z Banskej Bystrice, Speváckej skupiny seniorov zo Žabokriek, súboru zo Slovenského Komlošu a Speváckej skupiny Slovenka MS Rijeka.
 
Text Zdenka Kožíková
Foto Matica slovenská Rijeka

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články