12. Festival pouličných muzikantov v Novom Sade

Nový Sad v znamení hudby
 
12. Festival pouličných muzikantov v Novom Sade
 
Nový Sad počas septembra bude a je bohatý na rôzne podujatia. V tomto mesiaci v meste usporiadajú až 20 podujatí kultúrneho, veľtržného či zábavného rázu. Najväčší záujem vládne o Festival pouličných muzikantov, ktorý štartoval vo štvrtok a trvá ešte dnes. O návštevnosti niet pochýb. Pešia zóna v strede mesta v týchto dňoch je plná ľudí ale aj hudobníkov. V poradí 12. Festival pouličných muzikantov otvorili koncertom internacionálnej skupiny Playing for change na Námestí Slobody.
 
foto
 
Na festivale účinkuje až 150 účastníkov z Nemecka, Španielska, Portugalska, Rakúska, Holandska, Anglicka, Talianska, Francúzska, Grécka, Slovinska, Chorvátska a z našej krajiny. Predstavujú sa s viac než 30. bodmi: chodci po drôte, hudobníci, tanečníci, kaskadéri, žongléri, klauni, chodci na chodúľoch...vystúpili či ešte dnes vystúpia na otvorených javiskách a programy sú bezplatné. Môžete sa na nich pozrieť v ťahu od Námestia Slobody cez ulice Zmaj Jovovu a Dunajskú, po Dunajský park a nádvorie Sokolského domu.
 
foto
 
V tretí festivalový deň, včera večer, tisíce návštevníkov na Námestí Slobody sledovalo predstavenie chôdza po vysoko rozopätom drôte. Junior Ramon Kelvink z Francúzska na preplnenom námestí v centre mesta Nový Sad pripravil udalosť nevídanú v novšej histórii nášho vojvodinského sídelného mesta. Francúz, známy ako "muž, ktorý tancuje s hviezdami", je svetovou jednotkou v tomto špeciálnom, adrenalínovom druhu pouličného umenia. Na námestí Slobody, bez poistenia na opasku a bez ochranného pletiva, prekráčal celé námestie a potom na vrchole ohybnej tyče desať minút vyvádzal akrobacie pred užasnutými pozorovateľmi.
 
foto
 
Ramon Kelvink sa po novosadskom centrálnom námestí poprechádzal – vzdušnou cestou (Foto: www.021.rs )
 
Organizátorom festivalu je umelecká Asociácia Inbox. Festival prebieha pod patronátom mesta Nový Sad, za podpory Sekretariátu pre kultúru APV, Turistickej organizácie mesta Nový Sad, Ministerstva pre ekonomiku a regionálny rozvoj, Európskej komisie a veľvyslanectva Spojených štátov Amerických v Belehrade.
 
Andrea Speváková
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články