16. september - Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy

16. september - Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy
 
Na celom svete sa 16. septembra konajú rôzne akcie, ktorými sa poukazuje na význam ozónovej vrstvy v stratosfére. Ozónová vrstva funguje ako filter, zachytáva škodlivé ultrafialové žiarenie a prepúšťa na našu planétu životodarné svetlo a teplo. Od nej závisí náš život na Zemi. V Hložanoch sa pri tejto príležitosti zajtra usporiada Eko deň v rámci ktorého plánujú prechádzku k Dunaju, futbalový turnaj a tzv. Releriádu.
 
foto
 
Foto archív hložianskych ekológov EKOS, ktorí sú organizátormi akcie
 
Podujatie otvoria na terase reštaurácie Pod lipami odkiaľ sa vydajú na pešiu túru . Pôjde sa asfaltovou cestou vedúcou k Dunaju, kde usporiadajú súťaž na kolieskových korčuliach. Na futbalovom turnaji si zmerajú sily aj ženy a odmeny najúspešnejším celkom a rolerom udelia na čárde Marína na Dunaji. Všetkým účastníkom núkajú zdravú rekreáciu a čistý vzduch.
 
Ozónová vrstva je nevyhnutná pre život na zemi. Ona úplne absorbuje UV-C žiarenie, so smrtiacimi účinkami pre živé organizmy a čiastočne absorbuje UV-B žiarenie, ktoré je schopné vyvolať celý rad nepriaznivých efektov. Pri zvýšenom prieniku UV-B žiarenia cez ozónovú vrstvu sa zvyšuje riziko výskytu kožnej rakoviny, očné zákaly, znížený rast zelených rastlín, narušenie potravinového reťazca v oceánoch a pod.
 
S rozvojom priemyslu a použitím rôznych plynov, ozónovú vrstvu sme poškodili. Deštrukciu ozónu v stratosfére vo veľkej miere spôsobujú chemikálie vyprodukované ľudskou činnosťou: predovšetkým freón, halón, tetrachlórmetán...
 
Medzinárodné spoločenstvo pred vyše 25 rokmi pristúpilo k určitým spoločným krokom, ktoré by viedli k eliminácii deštrukcie stratosferického ozónu a odvráteniu hroziacej ekologickej katastrofy.
 
Na stretnutí vo Viedni v roku 1985 schválili Viedenský Dohovor o ochrane ozónovej vrstvy, ktorý bol východiskovým dokumentom pri ďalšom riešení tohto globálneho problému a roku 1987 bol prijatý aj prvý vykonávací protokol - Montrealský protokol. Tento dokument zaväzuje všetkých 196 krajín podpisovateliek, ale aj všetkých nás, chrániť si ozónovú vrstvu.
 
kp

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články