ZAMRZNUTÝ KANÁL

ZAMRZNUTÝ KANÁL
 
Následkom nízkych teplôt, ktoré v tomto novom roku ani na chvíľu nevystúpili nad bod mrazu, kanál zamrzol. Na portále www.petrovec.com svedčia o tom aj zábery, ktoré fotografickým aparátom zachytil Andrej.
 
kanal
 
petrovec
 
Veľmi chladné počasie treba očakávať ešte len zajtra a už v stredu by malo dôjsť k otepleniu. Polovicou týždňa meteorológovia namiesto sneženie zahlasujú silný dážď.
Chladné počasie zasiahlo aj iné krajiny. V Holandsku korčuliari tiež majú raj na zamrznutých kanáloch. Tlačová agentúra SITA /Reuters píše:
 
BRATISLAVA 12. januára - Holanďania sú nadšení korčuliari a po viac ako týždni mrazov státisíce z nich strávili víkend na zamrznutých kanáloch v celej krajine. Podľa prieskumu si korčule obulo okolo 2,3 milióna z celkovej 16 miliónovej populácie. Tento počet sa môže dokonca zdvojnásobiť, ak si príde zakorčuľovať aj holandská kráľovná Beatrix.
 
Vyššie teploty spôsobené globálnym otepľovaním spôsobujú, že prírodný ľad je čoraz vzácnejší v nízko položenom Holandsku, kde prepojené vodné cesty tvoria ideálne podmienky pre tento obľúbený zimný šport. Nakoniec Holandsko je krajinou, kde je rýchlostné korčuľovanie národným športom.
 
Nestáva sa to každý rok, ale ak kanály poriadne zamrznú, v januári sa koná jedinečná Cesta jedenástich miest (Elfstedentocht), korčuliarsky maratón po frízskej krajine. Rýchlostní korčuliari, amatéri aj profesionáli, musia prekonať dvestokilometrovú trasu, ktorá sa začína a končí v severoholandskom meste Leeuwarden. Tento rok sú nádeje veľké. Maratón by bol prvým po vyše desiatich rokoch a zároveň by si účastníci pripomenuli 100 rokov od jeho vzniku. Ľad, ktorý má udržať tisícky korčuliarov, musí dosiahnuť na trati hrúbku aspoň 15 centimetrov.
 
K najžiadanejším správam holandských médií patria v súčasnosti práve informácie o hrúbke ľadu, ako aj podrobné mapy o trasách a miestach, kde je korčuľovanie povolené. Ale tiež napríklad to, že viaceré kanály v hlavnom meste Amsterdam sú zamrznuté, zatiaľ však nie dostatočne, že korčule sú po rokoch korčuliarskej beznádeje vypredané a nemocnice posilnili kapacity, aby boli pripravené na nápor zranených korčuliarov. Korčuľovanie si zatiaľ vyžiadalo jednu obeť, keď sa muž prepadol cez tenký ľad.
 
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články