Spolupráca Slovákov z Maďarska, Rumunska a Srbska

Spolupráca Slovákov z Maďarska, Rumunska a Srbska
 
Na základe Dohody o spolupráci, uzavretej medzi organizáciami Slovákov žijúcich v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku, podpísanej začiatkom decembra 2007, predstavitelia signatárskych zoskupení sa po roku zišli v Segedíne, aby vyhodnotili jednotlivé projekty a aby určili smer a spôsob ďalšej spolupráce v roku 2009.
Na porade sa zišli vedúci predstavitelia Spoločnosti pre edukáciu a poradenstvo v Nadlaku (SEP), Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku, Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku, Asociácie slovenských pedagógov vo Vojvodine, novovytvoreného Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS), Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku (NRSNMS), Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSS), Čabianskej organizácie Slovákov, Zväzu národností v Segedíne a Spolku segedínskych Slovákov. Prítomní hodnotili projekty, ktoré boli realizované pod ich gestorstvom.
O putovnej súťaži zo slovenských dolnozemských reálií pre stredoškolákov, ktorú tohto roku usporiadalo békeščabianske slovenské gymnázium, Pavel Hlasznik zo SEP uviedol, že ju charakterizovala precízna a vysoká úroveň, bola premyslená do najmenších detailov. Metodický časopis Pedagogického metodického centra CSS Slovenčinár, ktorý poskytuje možnosť publikovať aj slovenským pedagógom z Rumunska, Srbska a ďalších štátov, kde žijú Slováci, podľa Anny Ištvánovej z ČOS treba vo väčšej miere propagovať na Slovensku už aj preto, lebo časopis je raritou, veď je jediným menšinovým metodickým časopisom na svete. Veľkým prínosom odborného seminára Otázky slovenského školstva v zahraničí a vzťah k materskému národu (gestor: SEP), zborník ktorého bude obsahovať 30 príspevkov zo 4 štátov bolo, že závery sformulované na tomto rokovaní sa dostali medzi závery Stálej konferencie Slovákov v zahraničí.
- Detský tábor Slovenské ľudové remeselníctvo na Dolnej zemi, ktorý bol usporiadaný v slovenských dedinách v blízkosti Zrenjaninu vo Vojvodine patril medzi najúspešnejšie aktivity NRSNMS, vytvorili sa v ňom priateľstvá slovenských detí z rôznych štátov a aj hostiteľské obce mali možnosť prezentovať sa, - informovala Svetlana Zolňanová z NRSNMS. Okrem ďalších úspešných aktivít, podujatí a kurzov, na ktorých okrem hostiteľského štátu boli zastúpení aj Slováci z ostatných krajín, akým boli napr. choreografický kurz pre Slovákov na Dolnej zemi, letný zborový kemping a medzinárodná konferencia muzikológov a hudobných odborníkov v Srbsku, resp. súťaž v prednese piesní Cez Nadlak je.... a slovenský mládežnícky festival v Rumunsku sa na porade otvorene hovorilo aj o nedostatkoch. Vo veci neuskutočneného medzinárodného workshopu Slovenská mládež na Dolnej zemi by sa očakávala väčšia aktivita zo strany slovenskej mládeže v Maďarsku, resp. Organizácie slovenskej mládeže v Maďarsku. Na školenie dolnozemských slovenských žurnalistov sa určitá časť odborníkov z pracovných dôvodov nemôže uvoľniť, jednoducho ich nemá kto zastupovať na pracoviskách. Pritom kurzy takéhoto typu poriada počas roka paralelne viac inštitúcií a orgánov.
Roky podľa platnej vydavateľskej dohody úspešne vychádza časopis Dolnozemský Slovák, ku ktorému v poslednom čase pribudli aj knižné publikácie. Predseda CSS Ján Fuzik pozitívne hodnotil prehliadku slovenského divadelníctva na Dolnej zemi, usporiadanú prvýkrát v novembri v Sarvaši. Jej hlavným organizátorom bolo Slovenské divadlo Vertigo, inštitúcia CSS. J. Fuzik v každom prípade pokladá za opodstatnené, aby sa v organizovaní prehliadok pokračovalo. Veľkej obľube v kruhu dolnozemských Slovákov sa teší prezentácia gastronomických tradícií na Slovensku, známa pod názvom Etnogastro. Nasledujúca takáto aktivita sa uskutoční vo Vysokých Tatrách.
Dolnozemský folklórny festival a stretnutie dolnozemských Slovákov Na jarmoku, usporiadané v Békešskej Čabe, sa tešili veľkému úspechu a účastníci porady potvrdili, že treba pokračovať v začatej práci. Veľkým prínosom podujatia bolo, že na ňom boli zastúpené ľahšie aj vážnejšie žánre a Slováci z rôznych krajín sa mohli prezentovať aj neslovenským návštevníkom medzinárodného stretnutia. Na segedínskom rokovaní v spojitosti s folklórnymi prezentáciami a festivalmi sa účastníkom naskytla možnosť aj na výmenu názorov o súčasných trendoch v tejto oblasti, teda o prezentácii tradičnej ľudovej kultúry.
Z iniciatívy Milany Sklabinskej z ÚKVS, ktorá zároveň predstavila ich novú inštitúciu, budúcoročný Jarmok bude usporiadaný podľa predbežných plánov v Novom Sade.
V druhej časti rokovania okrem zabehaných projektov sa účastníci dohodli na spoločnom realizovaní nových iniciatív, ktoré sa uskutočnia pod gestorstvom jednotlivých organizácií, akými budú napr. spoločný internetový portál, cena Ondreja Štefanku, seminár pre slovenských poľnohospodárov, encyklopédia osobností Slovákov v zahraničí, rozhlasová súťaž mladých recitátorov, resp. zapojenie Slovákov z iných štátov do Filmového seminára Slovenského divadla Vertigo.
 
www.luno.hu

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články