Dr. Ernesto Rafael Guevara de la Serna

Dr. Ernesto Rafael Guevara de la Serna
 
Všeobecne známy ako Che Guevara (Če Gevara) alebo iba Che, bol zastrelený v dnešný deň pred 45 rokmi, 9. októbra 1967. Do dejín sa zapísal ako argentínsky revolucionár, jeden z hlavných veliteľov partizánskych jednotiek počas Kubánskej revolúcie. Bojoval nie pre osobný prospech, ale pre ideály o sociálnej rovnosti, ktorým dozaista veril a bol za ne ochotný aj umrieť, čo z neho pre mnohých ľudí robí výnimočnú a inšpiratívnu osobnosť. Americký týždenník Times vyhlásil ho za jedného z 20 najväčších svetových ikon a hrdinov 20. storočia.
 
foto
 
„Každá naša bitka je bojovým vzlykom proti imperializmu a každá naša bitka je hymnou pre úniu ľudí v boji proti spoločnému nepriateľovi – nepriateľovi planéty – Spojených štátov amerických“ - Ernesto Che Guevara. Proti diktátorským režimom ako aj proti imperializmu bojoval tiež v Belgickom Kongu, Peru, Kolumbii, Guatemale, Bolívii...
 
Po svojich aktivitách v Kongu strávil niekoľko mesiacov aj v Československu (prvýkrát ho navštívil už v decembri 1960), pričom tajne býval v dedine Ládví blízko Prahy. V Juhoslávii bol o rok skôr a na návšteve u Josipa Broza Tita pobudol viackrát.
 
foto
 
Ernesto Che Guevara, marxistický revolucionár, kubánsky gerilový vodca a teoretik, lekár, diplomata a spisovateľ... Nebol po vôli USA. Bolívijské vládne jednotky koordinované agentmi CIA ho zajali 8. októbra a 9. októbra 1967 bez súdu ho popravili.
 
foto
 
Che Guevarova najslávnejšia fotografia, známa ako Guerrillero Heroico
 
Fotografia Guerrillero Heroico sa po Guevarovej smrti rozšírila do celého sveta a stala sa symbolom rebelujúcej, ľavicovo orientovanej mládeže. Do dnešných dní Che Guevara však ostáva jednou z najkontroverznejších osobností moderných dejín. Najväčšia kritika na jeho osobu je spájaná s jeho podporou komunistického režimu. Hlboko si ho však vážili mnohé osobnosti.
 
- Che Guevarov život je inšpiráciou pre každého človeka, ktorý miluje slobodu. Vždy budeme cítiť jeho pamiatku. Povedal Nelson Mandela v roku 1991.
 
- Che bol najúplnejšou ľudskou bytosťou našej doby. Povedal Jean-Paul Sartre
 
Pri svojich cestách si Che Guevara vždy písal denníky, väčšina z nich bola knižne vydaná ešte za jeho života. Prvé z nich, Motocyklové denníky, zachytávajú jeho prvé cesty s Albertom Granadom, posledné Bolívijské denníky boli po jeho smrti tajne prepašované z Bolívie a zachytávajú Che Guevarove posledné dni. V roku 1961 tiež napísal knihu Partizánsky boj, v ktorej rozvíja teóriu gerilovej vojny a ktorá sa stala akousi príručkou pre partizánske hnutia po celom svete.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 an 2012-10-10 17:48
Je to Andy Warhol, pani... :-)
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 PeknéGuest 2012-10-09 16:31
Comandante Che Guevara Hasta Siempre Nathalie Cardone
www.youtube.com/.../
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články