Odznel 32. ročník festivalu Zlatý kľúč

Odznel 32. ročník festivalu Zlatý kľúč
 
Bohatší sme o 12 slovenských skladieb populárnej hudby, ktoré premiérovo odzneli včera večer v Dome kultúry v Selenči v rámci 32. ročníka festivalu Zlatý kľúč. V žánrovej rozmanitosti si každý mohol nájsť niečo pre seba. Víťazom festivalu sa stal Jaroslav Glózik so svojou elegickou skladbou Povedz, pre ktorú napísal i text a sám ju aj pôsobivo zaspieval.
 
foto
 
Najviac SMS hlasov získala skladba Samuela Medveďa Ak ma niekedy stretneš, pre ktorú text napísala Mariana Imrová a zaspievala ju debutantka Margarita Benková.
 
foto
 
Pieseň Skleníková zábava autora a textára Juraja Súdiho zaspievalo trio Leonóra Súdiová, Anna Berédiová a Ľudmila Ragová, ktoré autorovi vyspievalo Cena obecenstva a sebe Cenu za interpretáciu. Známemu selenčskému hudobníkovi Jurajovi Súdimu a jeho 30-ročnej hudobnej kariére bola venovaná revuálnu časť festivalu.
 
foto
 
Cenu za najlepší text získala Katarína Melegová-Melichová, ktorá napísala text za skladbu Túžbou voniam skladateľa Ondreja Maglovského. Túto pieseň zaspievala novosadčanka Anna Zorňanová a autorovi vyspievala i tretiu cenu odbornej poroty.
 
foto
 
Porota udelila dve tretie ceny a druhú získala skladba Ondreja Pavčoka Už nebudeš sám pre ktorú sám napísal i text a zaspievala ju Andrea Lačoková.
 
foto
 
Druhú cenu udelili skladateľovi a textárovi Samuelovi Kováčovi ml. za skladbu Bača, ktorú zaspievala sympatická hložianska skupina Deža Bu.
 
foto
 
Odborná porota pracovala v zložení Anna Medveďová, Marína Kaňová a Bogomir Mijatović a texty hodnotila Milina Florianová. Pod úpravy skladieb sa podpisujú Juraj Súdi, Samuel Kováč a Ondrej Pavčok.
 
foto


Úvodom festivalu sa prihovoril predseda Obce Báč Mirko Pušara, predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Tomanová – Makanová a festival otvoril veľvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku J.E. Ján Varšo. V mene organizátora: Združenia pre ochranu kultúry, tradície a umenia Selenča, ceny odovzdal predseda Organizačného výboru Jozef Gašparovský.
 
Text Katarína Pucovská
FOTO Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články