Spomínať...

Spomínať...
 
V dnešný deň, pred 68. rokmi bol oslobodený Belehrad. V Novom Sade a Starej Pazove oslavy budú 23. októbra a v Báčskom Petrovci oslobodenie od okupantov oslávili 15. októbra. Na slávnostnom zasadnutí Zhromaždenia obce udelili Cenu obce Báčsky Petrovec Matici slovenskej v Srbsku (MSS) a osobitné verejné uznania dostali Mile Nišić, tajomník Rady MZ Maglić a Ján Haška, člen kadetského tímu združenia rybárov z Hložian.
 
foto
 
Predseda Zhromaždenia obce Rajko Perić, predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová, predseda obce Pavel Marčok, Ján Haška ml. a Mile Nišić (FOTO http://www.backipetrovac.rs/sk/)
 
Výročie oslobodenia od fašizmu je pre celé európske dejiny veľmi dôležitý pamätný deň. Pripomína si ho najmä Rusko, kde v bývalom ZSSR, v hroznej vojne rozpútanej hitlerovským Nemeckom, zahynulo vyše 27 miliónov osôb. V krajinách bývalej Juhoslávie si tiež spomínajú na hrôzy II. svetovej vojny. Aj v našich slovenských dedinách si pripomíname dni oslobodenia:
 
13. októbra partizáni vyslobodili Kysáč, 14. októbra Laliť, 15. októbra bol oslobodený aj Kulpín, nasledovala Selenča 17. októbra... Niekdajší sviatok – Deň oslobodenia Kovačice, v tejto našej banátskej osade prerástol v podujatie Kovačický október...
 
Po oslobodení v Báčskom Petrovci 11. novembra 1944 (na Martina) na gymnaziálnom dvore bola založená XIV SÚVB. Jej prvým veliteľom sa stal Kysáčan Ján Pálik-Ďuro a brigáda šla oslobodzovať ešte stále okupované časti Juhoslávie aj potom, keď vojna v celom svete prestala.
 
O XIV SÚVB viac tu:
 
 
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články