Vojvodina pred 6. rokmi povedala „nie“ ústave

Vojvodina pred 6. rokmi povedala „nie“ ústave
 
„Vojvodina nevznikla na území Srbska, na rozdiel od ostatných regiónov. Občanom Vojvodiny neboli vrátené ústavné práva v súlade s uzávermi Londýnskej konferencie z roku 1992. Vojvodina je jedinou konštitučnou jednotkou bývalej federácie SFRJ, ktorej status nebol doriešený.“ - uvádza sa v dnešnom vyhlásení mimovládnej organizácie Vojvodinský klub, ktorý odkazuje, že sa v novej ústave, Vojvodina a Srbsko majú definovať ako dve rovnoprávne entity.
 
foto
 
Pri príležitosti šiesteho výročia referenda o novej ústave Srbska, na ktorom iba 44 percent zúčastnených voličov z Vojvodiny súhlasilo s ústavou, Vojvodinský klub hodnotí, že schválenie ústavy s ktorou Vojvodinčania nesúhlasili a v ktorej sa zúžila autonómia Vojvodiny, prehlbuje problémy v spoločnosti.
 
„Srbsko je vybudované na hnilej ústave z roku 2006. Túto okyptenú nedemokratickú ústavu treba čo skôr zrušiť a vyniesť novú“ – uvádza Vojvodinský klub v dnešnom vyhlásení pre verejnosť, kde tiež hodnotia, že to vojvodinské „nie“ spred 6 rokov je aj upozornením, že ústavné položenie Vojvodiny v Srbsku treba ináč regulovať.
 
Vojvodinský klub tiež hodnotí, že Srbsko vníma Vojvodinu ako „vojnovú korisť a komoru z ktorej sa, bez opýtania, berie komu koľko treba.“ Podľa ich ocenenia, z toho dôvodu dochádza k ochudobňovaniu Vojvodiny, a štatistika svedčí, že je Vojvodina región, ktorý úmerne najviac chudobnie. „Niekedy Vojvodina bola podľa vyspelosti ihneď za Slovinskom a Chorvátskom a dnes je pod priemerom v Srbsku.“ píše v správe, v ktorej sa pisatelia zasadzujú za Vojvodinu republiku v rámci „Zväzovej republiky Srbsko“, v ktorej by Vojvodina mala vlastnú ústavu.
 
„Najvyspelejšie krajiny vo svete sú federalizované alebo regionalizované. Federácia je liek pre vysilenú a ochudobnenú Vojvodinu a užitočná pre všetky časti Srbska a štátu v celku“, hodnotia vo vyhlásení.

Komentárov  

0 #1 an 2012-10-30 14:57
mám komentár...
myslím na teba, Vojvodina Moja...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články