Ashtonová a Clintonová

Ashtonová a Clintonová
 
Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová a ministerka zahraničných vecí Spojených štátov Hillary Clintonová v rámci svojho spoločného turné po krajinách Balkánu, včera navštívili Srbsko. V ústrety ich návštevy rozhlasová stanica Index - Uroš Bogdanović Show, vysielala takúto obmenu piesne Oprosti mi Katrin:
 
 
Podobne ako v Belehrade aj v Prištine Ashtonová a Clintonová rokovali s najvyššími predstaviteľmi, čím údajne chceli podporiť srbsko-kosovský dialóg. Vlády odštartovali vzájomné rokovania ešte v marci minulého roka, odkedy sa im podarilo dosiahnuť viacero dohôd. Po májových voľbách v Srbsku a zmene štátneho vedenia rokovania uviazli na mŕtvom bode. Obrat nastal pred desiatimi dňami, keď sa 19. októbra v Bruseli pod záštitou Ashtonovej uskutočnilo prvé rokovanie medzi srbským premiérom Ivicom Dačićom a jeho kosovským náprotivkom Hashimom Thaçim. Srbsko územie Kosova naďalej považuje za jednu zo svojich pokrajín, Brusel však od Belehradu požaduje, aby sa v záujme priblíženia k členstvu v únii snažil vzťahy s Prištinou "znormalizovať".
 
O tom, či sa vzťahy s Prištinou znormalizujú a či sa Srbsko k Európe priblíži, v tejto chvíli a pri takejto politickej konštelácii, nemožno ani len tušiť. Prednedávnom rozhlasová stanica Index pieseň I tebe sam sit kafano upravila na I tebe sam sit Evropo:
 
 
Takéto vysielania rádia Index mnohých, chtiac - nechtiac, upomínajú na Indeksovo pozorište, ktoré sme potajomky počúvali a pozerali pred dvoma desaťročiami.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články