Tip na víkend

Tip na víkend
 
V Bielom Blate si v nedeľu 25. novembra pripomenú 110. výročie evanjelického kostola. V piatok 23. novembra o 19:00 v galérii SND v Kysáči otvoria výstavu obrazov Milana Súdiho a v sobotu 24. novembra 2012 o 18:00 v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci bude vernisáž Jána Agarského. Tiež v sobotu v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade sa bude konať Muzikologická konferencia na tému Cirkevná hudba vojvodinských Slovákov. V práci konferencie sa zúčastní i prof. Ján Vladimír Michalko ArtD., významný slovenský organista, ktorý v sobotu večer v Novosadskej katedrále v Katolíckej porte 2 usporiada organový koncert.
 
foto
 
Viac o muzikologickej konferencii na portáli Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, ktorý je aj jedným z hlavných organizátorov podujatia:
 
V Bielom Blate si v nedeľu 25. novembra v rámci predpoludňajších služieb Božích pripomenú 110. výročie evanjelického kostola. Biloblatský chrám bol vybudovaný v roku 1902 počas pôsobenia farára Jána Šterbu a na jeho výstavbu prispel uhorský štát.
 
Galérie v Kysáči a Petrovci si v piatok a sobotu uctia životné jubileá dvoch našich akademických maliarov. V Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci pri príležitosti päťdesiatin akademického maliara Jána Agarského, profesora výtvarnej kultúry na staropazovskej základnej škole, bude vernisáž v sobotu o 18:00.
 
foto
 
Kysáčska galéria, ktorá sídli v miestnostiach Slovenského národného domu pozíva na otvorenie retrospektívnej výstavy k sedemdesiatke Milana Súdiho, ktoré bude v piatok.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Milan Súdi, Trpké amaro
 
Milan Súdi sa narodil 11. júna 1942 v Kysáči a Galéria Zuzky Medveďovej z Báčskeho Petrovca mu usporiadala narodeninovú výstavu 10. júna. O tom širšie tu:
 
Pre milovníkov divadla počas tohto víkendu, v dňoch 23.-25. novembra, v Sarvaši v Maďarsku ponúkajú divadelné hody, na ktorých sa zúčastnia i dva naše divadelné súbory: Divadelný súbor VHV z Petrovca s predstavením Óda na rovinu v réžii Petra S. Butka a Slovenské divadlo VHV – SKUS h. Janka Čmelíka Stará Pazova s predlohou A.P. Čechova: Krčma na hlavnej hradskej v réžii Miroslava Benku.
 
Organizátorom IV. ročníka divadelnej prehliadky Spolu na javisku (i mimo neho) je Divadlo Vertigo pri Celoštátnej slovenskej samospráve v Maďarsku.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články