45 ročný Rádio Báčka

Naše rádiá
 
Zamestnanci Rádio Báčky z Báča si včera pripomenuli 45 rokov pôsobenia. Na slávnosti si zaspomínali na neľahké začiatky. Najprv sa volali Rádio Báč. Ten sa poslucháčom po srbsky a po slovensky prvý raz prihovoril v nedeľu 1. mája 1967. Program v slovenskej reči dlhé roky pripravovali dobrovoľnícky a zdarma v Selenči a vysielali ho z obecného rozhlasu v Báči. Od začiatku deväťdesiatych rokov obecná rozhlasová stanica Rádio Báč si názov pozmenila v Rádio Báčku.
 
foto
 
Foto Ďuky
 
Rádio Báčka dnes už vysiela 24-hodinový program. Okrem v srbskej a slovenskej reči do svojej programovej schémy časom zaradili aj programy v chorvátskom, maďarskom, rómskom a rumunskom jazyku.
 
Od samého začiatku slovenské vysielania na vlnách Rádia Báč bývali v nedeľu. Tu treba zvlášť podčiarknuť mimoriadny entuziazmus Jána Čapeľu, ktorý v prvých, najťažších rokoch úspešne pripravoval a neraz aj viedol slovenské relácie.
 
Úctyhodné jubileá - 45 tokov pôsobenia - v tomto roku v apríli oslávil aj Rádio Báčsky Petrovac a v júli Rádio Stará Pazova. Rádio Kovačica je o 5 rokov mladšie a v roku 1964 bolo založené kultúrno - informačné stredisko (KIS), ktorého súčasťou je aj Rádio Kysáč, najstaršia lokálna rozhlasová stanica vo Vojvodine, ktorá si o dva roky pripomenie pol storočia pôsobenia.
 
Prvé slovenské rozhlasové relácie vysielal Rádio Nový Sad, ktorý pôsobí od roku 1949 a od samého začiatku mal program aj v slovenskej reči.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články