Charitatívny Vianočný bazár v Belehrade

Charitatívny Vianočný bazár v Belehrade
 
Asociácia slovenských spolkov žien (ASSŽ) sa piatykrát zúčastnila na tradičnom humanitárnom Vianočnom bazári v Belehrade. Organizátorom podujatia bol Medzinárodný ženský klub, ktorý zhromažďuje ženy z vyše 40 krajín pôsobiace alebo dočasne žijúce v Belehrade. Sú to manželky veľvyslancov, podnikateľky, vedecké pracovníčky...ktoré počas svojho pobytu v Belehrade chcú prispieť k pozitívnym zmenám v Srbsku. Pre tohtoročný bazár si zvolili heslo: „Predstav si čo všetko môžeme urobiť spolu".
 
foto
 
Tohtoročný 13. bazár navštívilo vyše 4000 návštevníkov. Zisk z predaja, asi 80 000 eur, organizátor usmerní ustanovizniam podporujúcim slobodné matky, bezdomovcov, deti bez rodičovskej starostlivosti... Kúpou vstupenky za 200 dinárov návštevníci automaticky prispeli na humanitárne ciele. Bazár aj tohto roku ponúkal v prvom rade gastronomické špeciality z rôznych krajín sveta, suveníry a rôzne produkty príznačné pre určitú krajinu.
 
foto
 
Z Asociácie slovenských spolkov žien toto humanitárne podujatie navštívilo zhruba 100 žien, členiek spolkov - z Banátu, Sriemu a Báčky. Naše ženské spolky a združenia prispeli ručnými prácami s vianočnými motívmi a receptármi. Na predaj ponúkli tiež aj obrazy insitných maliarov z Kovačice a Padiny. Predajnú výstavu usporiadali na stánku veľvyslanectva Slovenskej republiky, kde ponúkali aj vianočné pečivá a predávali aj knihy, ktoré zabezpečila manželka veľvyslanca SR v Belehrade pani Viera Varšová so spolupracovníčkami. Podľa slov pani Varšovej, všetok tovar ponúkali za symbolickú cenu.
 
ASSŽ pri takýchto príležitostiach vždy maximálne využije deň a tak po obchádzke bazáru navštívili belehradské Etnografické múzeum, kde si prehĺbili poznatky o ľudovej kultúre Srbov v 19. a 20. storočí. S predstaviteľmi múzea predsedníčka ASSŽ Viera Miškovicová a členky správnej rady hovorili o možnostiach spolupráce v organizovaní edukačných seminárov o spôsobe zachovávania krojov a exponáty v spolkoch atp.
 
foto
 
Nedeľňajší zájazd členky ASSŽ ukončili v Dobanovciach v Slovenskom národnom dome. Tam ich uvítali predstaviteľky tamojšieho Aktívu žien v čele s predsedníčkou Miluškou Čániovou Jovićovou a v mene všetkých dobanovských Slovákov prítomným pozdravil zástupca predsedu SKOS Šafárik v Dobanoviach Željko Čapeľa. Po kratšom programe v ktorom vystúpili mládežníčky z Dobanoviec, nasledovalo družné posedenie a hostky sa zoznámili aj so životom tamojších Slovákov. Predstaviteľky Správnej rady ASSŽ potom usporiadali kratšie zasadnutie na ktorom hovorili o účasti na prijatí 12. decembra na veľvyslanectve Slovenskej republiky v Belehrade, na ktoré pozýva J.E. Ján Varšo, veľvyslanec SR s manželkou a na ktorom sa predstaviteľky ASSŽ pravidelne zúčastňujú.
 
Jasminka Činčuráková – Galambošová

Komentárov  

+11 #1 zemljomoja 2012-12-05 16:56
Eh Dobanovci, Dobanovcani i Slovaci u njima, svaka im cast sto imaju tog decaka !!!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články