Novosadskí Šafárikovci v Čiernej Hore

Novosadskí Šafárikovci v Čiernej Hore
 
V prvý večer novosadský súbor sa predstavil so slovenskými tancami a piesňami vo Veľkej sieni KIC Budu Tomovića v Podgorici a ďalší koncert predviedli v Danilovgrade. V novinovom článku podgorická Pobjeda píše o vydarenom večierku, na ktorom okrem Šafárikovcov vystúpili aj tamburáši Chorvátskeho kultúrno-osvetového spolku Stanislava Prepreka z Nového Sadu. Noviny tiež uvádzajú, že sa hudobno-tanečným talentom a pestrosťou kostýmov úspešne môže pestovať a chrániť tradičné bohatstvo rozličností.
 
foto
 
FOTO Čiernohorsko – slovenské priateľstvo 
 
foto
 
FOTO Čiernohorsko – slovenské priateľstvo
 
Slovenský kultúrno – umelecký spolok Šafárik z Nového Sadu najprv v piatok 7. decembra vystúpil v Podgorici a v sobotu 8. decembra v Danilovgrade „Publikum mohlo vidieť známe slovenské ľudové tance a vypočuť si niekoľko najznámejších slovenských piesní. Okrem toho, v našom repertoári boli zastúpené aj chorvátske, slavónske, srbské a vojvodinské piesne. Osobitným prekvapením bolo predvedenie čiernohorských piesní, - chceli sme ukázať ako my vieme zaspievať Vrsutu a ďalšie piesne“ – povedal pre čiernohorské noviny Pobjeda umelecký vedúci a choreograf SKUS Šafárik Ján Slávik.
 
foto
 
V KIC Budo Tomović v Podgorici Michal Spevák (v strede) predstavuje hosťujúce súbory (FOTO Čiernohorsko – slovenské priateľstvo)
 
foto
 
Ján Slávik a primátor Podgorice dr Miomir Mugoša
 
Predseda združenia Čiernohorsko – slovenského priateľstva Michal Spevák ozrejmil, že základným cieľom podujatia, ktoré pomenovali Večer slovenskej kultúry v Podgorici je hlásanie mieru a tolerancie, multikonfesionálneho a multietnického spolunažívania.
 
Katarína Pucovská
 
Podobný článok:

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články