Pribúdajú naše inštitúcie – pribúdajú aj strany v Národnom kalendári

Pribúdajú naše inštitúcie – pribúdajú aj strany v Národnom kalendári
 
Doteraz najobsiahlejší Národný kalendár na rok 2013 je zhruba o 30 strán hrubší od vlaňajšieho ale rovno o toľko viacej strán je venovaných našim inštitúciám. Presnejšie: vlani NRSNM a ÚKVS patrilo 20 a tohto roku až takmer 50 strán. Po tejto prvej časti, ktorá je akoby ročenkou našich dvoch národnostných inštitúcií, nasleduje tá „národná“ časť. Predtým však, v kalendáriovej časti sa na čitateľov krásne usmievajú krojované páry z našich prostredí.
 
foto
 
Titulnú stranu ako aj túto gratuláciu krášli kráska Monika Stracinská
 
Monika Stracinská je Petrovčanka a je jednou z dvoch Sloveniek, ktoré postúpili na finále Miss Srbska. Vyfotografoval ju, rovnako ako aj krásne krojované páry z rôznych našich slovenských prostredí, Kysáčan Michal Madacký.
 
foto
 
Astronomické efemeridy na rok 2013 vypočítal Kulpínčan Jaroslav Grňa o ktorom sa v tohtoročnom kalendári píše aj ako o úspešnom astronómovi a objaviteľovi premennej hviezdy. Oto Filip podáva súvahu svetových dianí v roku 2012, Ladislav Čáni a kolektív súvahu NRSNM, Milina Sklabinská správu ÚKVS a Anna Francistyová zhrnula našu kultúru v roku 2012.
 
Potom nasledujú príspevky početných autorov, ktorí sa vo väčšine prípadov zaoberajú minulosťou. Akoby v súčasnosti nebolo tém a osôb, ktoré si zasluhujú pozornosť.
 
Asi 40 strán je venovaných poľnohospodárstvu a po nej nasleduje 20 stranová kuchárková časť. Pripravila ju Anna Dudášová, ktorá zaujímavo podáva množstvo receptov Slovákov z Báčky, Banátu a Sriemu. Zo 15 strán patria športu a rovnako toľko aj detskému kútiku. Na 45 strán Michal Ďuga zhustil Kroniku nášho národného života. V nej sú, okrem aktivít NRSNM a ÚKVS, zahrnuté napríklad aj matičné a cirkevné podujatia...
 
Zostavovateľom tohto 92. ročníka Národného kalendára je Vladimír Valentík, ktorý je jeho hlavným a zodpovedným redaktorom v kontinuite od roku 2000. Za podpory ÚSŽZ kalendár vydalo Slovenské vydavateľské centrum Báčsky Petrovec.
 
Cena Národného kalendára 2013 je 450 dinárov a môžete si ho zadovážiť u kolportérov a v kníhkupectvách alebo objednať aj vo Vydavateľstve v Petrovci na telefónnom čísle +381(0)21 780 159.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

-9 #2 Guest 2013-01-05 11:22
Pozorovateľovi:
Ty by si mohol napísať lepšiu zprávu o
činnosti ÚKVS ako to napísala v Kalendáre za rok 2013 Milina Sklabinská? Ak áno, tak prečo si tak neurobil? Bál si sa, že Ti k tomu niečo chýba, alebo si bol neochotný ukázať vlastnú spôsobnosť slovenskej verejnosti?
Prihováram sa za budovanie, nie búranie
tej nepevnej hrádze čo náne, i keď sa nám môže zdať že sú tam zatiaľ iba dve-tri tehly.
Čitateľ
Nahlásiť administrátorovi
+8 #1 pozorovateľ 2013-01-04 09:37
Normálne, veď bez Miliny Sklabinskej a jej prezentácie na všetky možné spôsoby by hádam ani kalendár nevyšiel! Veď sa aj v správe Výboru pre kultúru Národnostnej rady jej meno musí zjaviť aspoň 10 krát, inak je správa nie dobrá. Tak sa vedieť reklamovať a byť taký ješitný, to je potrebné aj môcť.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články