Slovenské insitné umenie zo Srbska v Košiciach

Slovenské insitné umenie zo Srbska v Košiciach
 
Košice sa od nasledujúceho víkendu stávajú európskou kultúrnou metropolou. "Projekt Košice 2013 - Európske hlavné mesto kultúry“ má potenciál stať sa najväčším kultúrnym projektom v histórii Slovenskej republiky. Otvárací program oficiálne odštartuje 19. a 20. januára. Počas roka sa v tomto meste bude prezentovať nielen kultúra Slovenska ale aj kultúra ostatných európskych krajín. Už v prvý víkend Galéria Babka z Kovačice predstaví v Košiciach naše insitné umenie.
 
foto
 
foto
 
Vernisáž výstavy je súčasťou Otváracieho ceremoniálu Košice – európske hlavné mesto kultúry 2013 a podporilo ju veľvyslanectvo Republiky Srbsko, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Nadácia Babka. Výstavu otvoria 20. januára 2013 o 14:00. Z flajeru k tejto výstave vyberáme časť textu veľvyslankyne Srbska v SR Radmily Hrustanović:
„Ak radi naslúchate tichu, rovine, ak Vás nadchýnajú nekonečné obilné a slnečnicové lány, ak máte radi zvuk huslí, krásu koní a zvierat na dedinskom dvore, ak ste ctiteľmi úprimného insitného umenia; ak máte potešenie z kvetov a slnka; ak radi snívate, ak radi milujete, ak vám je potrebná útecha, inšpirácia; ak ste si zachovali dieťa v sebe – ja viem, kam máte zájsť, poznám to miesto. Tam sa veľké stáva ešte väčším, malé ešte menším, červené ešte červenším, ľudia ešte ľudskejšími. To je Kovačica…
…Preto Srbsko podporilo slovenskú insitnú maľbu a zaradilo ju na reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ako neoddeliteľné a veľmi hodnotné kultúrne dedičstvo Srbska.”
 
foto
 
Okrem našej insity, do otváracieho ceremoniálu „Košice 2013 - Európske hlavné mesto kultúry“ je zaradený aj jeden film zo Srbska. V sobotu 19. 01. 2013 o 18:00 v kine Cinemax bude premietaný film Smrť muža na Balkáne/Death of a Man in Balkans. Komédie /Dráma
 
Osamelý hudobný skladateľ spácha vo svojom byte samovraždu. Výstrel z pištole zalarmuje obyvateľov okolitých bytov. Susedia si čakanie do príchodu polície všelijako krátia a z ich správania sa režisér nenápadne skladá mozaiku balkánskej mentality i ľudských charakterov. (Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary). Réžia: Miroslav Momčilović. Hrajú: Emir Hadžihafisbegović, Radoslav Milenković, Nataša Ninković, Nikola Djuričko, Nikola Kojo a Mirjana Karanović.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články