ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - СПАСОВДАН

У четвртак 05.06. у Кулпину Спасовдан

Свака православна црква има своје нарочито име, које добија по ономе светитељу, коме је посвећена. Православне цркве се посвећују имену Божјем, Пресветој Богородици и другим светитељима. Тај светитељ је заштитник те цркве. Он је посредник између Бога и цркве као и житеља тога места. Црквена слава је слава града (места) и славе је заједно, сви православни хришћани.

Кулпинска православна црква је посвећена Вазнесењу Господа Исуса Христа. То је празник, који је у народу познат и као Спасовдан. Након Васкрсења, Господ Исус Христ је још 40 дана боравио на земљи са својим апостолима а 40-тог дана вазнео се на небо и тиме завршио свој земаљски живот. Својим Вазнесењем, Христ нам је показао како ћемо се и ми вазнети на небо у Царство небеско, уколико будемо следили његову науку.

У спомен на овај догађај у свакој православној цркви служе се свечане литургије, као и литије (опходи око цркве ) уз молитве и певање свечаних песама (тропари) који су посвећени одређеном  светитељу - заштитнику. Тога дана житељи места, у своје домове често примају госте, као сваког добронамерног путника.

Спасовдан је честа слава сточара и ратара, и слави се увек у четвртак, 40 дана након Васкрса.

 

Професор Светлана Гајинов Ного

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články