Ďalšia strana v Báčskopetrovskej obci: Zelení Srbska

Ďalšia strana v Báčskopetrovskej obci: Zelení Srbska
 
Včera večer v Báčskom Petrovci prebiehalo ustanovujúce zhromaždenie ekologicko-politickej strany Zelených Srbska - výboru pre Báčsky Petrovec. Za predsedu výboru zvolili Uroša Kutriho, basketbalového trénera v Báčskom Petrovci. Na zhromaždení sa zúčastnil aj podpredseda centrály z Belehradu Goran Čabradi ako aj predseda strany Zelení Srbska Ivan Karić, ktorý je zároveň aj jediným národným „zeleným“ poslancom v republikovom parlamente.
 
foto
 
Uroš Kutri, Ljiljana Milanković a Goran Čabradi 
 
Zhromaždením predsedala podpredsedníčka Výkonného výboru Zelených Srbska Ljiljana Milankovićová. Pomerne početným prítomným, prevažne mladým spoluobčanom, novovymenovaný predseda Uroš Kutri vo svojom príhovore prisľúbil, že sa bude usilovať správne viesť výbor a tiež sa pochválil, že je vekový priemer členov výboru v Báčskom Petrovci iba zo 21 rokov. Podotkol, že to bezpochyby svedčí o záujme mládeže vplývať na zveľadenie životného prostredia.
 
foto
 
foto
 
Zelení Srbska sú jednou z novších politických strán. Založili ju v roku 2007 a preregistrovaná bola v zelené hnutie v roku 2010. S pomenovaním Zelení Srbska strana účinkovala na posledných voľbách. To však bolo iba v niekoľkých prostrediach, kde mali založené výbory a zrejme stranícke vedenie má ambície do nasledujúcich volieb rozšíriť svoje politické pôsobenie.
 
Vo svojom politickom programe sa Zelení Srbska zasadzujú za udržateľný rozvoj, kvalitu života ako aj ochranu a zachovanie prírody a sú veľkými odporcami GMO potravín. Táto strana je jediným kandidátom zo Srbska na členstvo v Európskej zelenej strane. Ich politickým sloganom je: Volím budúcnosť! a ich cieľom je 3xE: Ekológia, Ekonomika a Európska únia.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články