STOROČNICA DIVADELNÍCTVA V PIVNICI

STOROČNICA DIVADELNÍCTVA V PIVNICI
 
pivnicania
 
Pivnica a Pivničania v tomto týždni už naplno začínajú žiť festivalovým životom. Stretnutie v pivnickom poli sa začne v piatok 30. januára a záverečný gala večierok bude v nedeľu 1. februára.
Nie však iba hudobný festival poznačuje život tejto našej slovenskej osady. V Pivnici totiž rok 2009 bude prevažne v znamení divadla.

 
Prehliadka slovenských vojvodinských divadelných súborov sa v tomto roku zorganizuje v Pivnici a prebiehať bude paralelne s divadelným festivalom DIDA. Týmto spôsobom sa na patričný spôsob zaznamená aj storočnica ochotníckeho divadelníctva v Pivnici, ako aj 15.-te výročie pôsobenia Ochotníckeho divadla Janka Čemana.
Prihlášky na prehliadku treba zaslať do 15. februára. Otvorenie oboch festivalov je naplánované na 27. marca, v svetový Deň divadla. Vyhodnotenie divadelných predstavení a ukončenie prehliadok stanovili na 5. apríla.
Pivničania sa dôkladne chystajú na toto významné výročie, a to nielen organizačne, ale aj rekonštrukciou javiska a zriaďovaním miestností divadla. Pri tejto príležitosti majú vydať monografiu a vyrobiť nástenky s fotografiami a film. K storočnici plánujú nacvičiť predstavenie Terézie Vansovej Svedomie, ktoré bolo v Pivnici zahrané pred sto rokmi, tentoraz však v réžii Ľuboslava Majeru.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články