Google a zahraniční Slováci propagujú Jánošíka a Slovensko

Google a zahraniční Slováci propagujú Jánošíka a Slovensko
 
V tomto roku si pripomíname 325 rokov od narodenia a 300 rokov od smrti slovenského ľudového hrdinu a zbojníckeho kapitána Juraja Jánošíka. Narodil sa v dnešný deň a na počesť tohto hrdinu, dnes na úvodnej stránke Google skáče cez vatru Juraj Jánošík. Knihu Gustáva Maršalla - Petrovského - Jánošík, kapitán horských chlapcov, jeho búrlivý život a desná smrť najnovšie spoločne vydali Vydavateľstvo Ivana Krasku z Nadlaku v Rumunsku a Slovenské vydavateľské centrum (SVC) z Báčskeho Petrovca.
 
foto
 
Postava Jánošíka sa stala predmetom bádania historikov a dodnes nie je celkom presne zmapovaná. Pre neúplnosť autentických písomných prameňov asi nebude nikdy možné dôkladne poznať celú faktografiu Jánošíkovho krátkeho života. Po zlapaní a odsúdení na smrť obesený bol na hák pravdepodobne 17. 3. 1713. Jánošík mal vtedy iba 25 rokov.
 
foto
 
Román Gustáva Maršalla – Petrovského: „Jánošík, kapitán horských chlapcov, jeho búrlivý život a desná smrť“ bol vydaný najprv v USA (1894), neskôr aj v rámci súborného diela Gustáva Maršalla- Petrovského z r. 1966 (Obzor Petrovec - Tatran Bratislava) a v r. 1967 "Obzor" Petrovec vydal tento román aj v češtine. Najnovší Jánošík Gustáva Maršall - Petrovského, - ktorého jubileum sme si vlani pripomenuli (narodil sa 23. marca roku 1862 v Báčskom Petrovci) - tlačou vyšiel vďaka spolupráci dvoch slovenských dolnozemských vydavateľstiev: Ivana Krasku z Nadlaku a SVC z Báčskeho Petrovca.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+3 #2 z Jánošíka 2013-01-26 03:47
V tomto roku si pripomíname aj 190. rokov od príchodu Slovákov do našej banátskej dediny Jánošík.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 ba 2013-01-25 19:16
Krásne...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články