Nedeľa Deviatnik

Nedeľa Deviatnik
 
O 9 týždňov budeme svätiť Veľkú noc a potom ešte raz, po prvomájových sviatkoch. Dnešná Nedeľa Deviatnik nám avizuje, že o deväť týždňov bude Veľká noc. Táto dnešná nedeľa a po nej nasledujúce nedele – Nedeľa po Deviatniku a Predpôstna nedeľa tvoria medzičlánok medzi ukončeným radostným vianočným obdobím a po nich nasledujúcim obdobím pôstnym a veľkonočným. Ešte však doznieva radosť Vianoc a preto sa, pred stíšením a pôstom, v tomto období ešte konajú veselé radovánky, zábavy, karnevaly... V Popolcovú stredu – v tomto roku 13. februára- „pochováme basu“.
 
foto
 
Výstava Spolku petrovských žien
 
Po Vianociach, Novom roku a sviatku Zjavenia Krista Pána mudrcom, ľudovo nazývanom Traja králi, nasleduje medziobdobie, ktoré stále pripomína radosť Vianoc. Táto tradícia sa z cirkevného roka preniesla aj do tradície ľudovej, kde je táto doba známa pod názvom fašiangy. Fašiangy, a s nimi späté zábavy končia v týždni pred Prvou pôstnou nedeľou, presnejšie Popolcovou stredou, ktorá v tomto roku bude 13.-ho februára. Nasledovať bude 40-dňový pôst - do Veľkej noci, ktorá tentoraz pripadá na 31. marca. V Popolcovú stredu radovánky končia a potom v tichej pôstnej dobe kresťania prežívajú utrpenie Ježiša Krista a priprávajú sa na Veľkú noc.
 
Dátum Veľkej noci podľa staršieho juliánskeho kalendára v tomto roku pripadá až v prvú májovú nedeľu. Veľký piatok bude 3. mája a Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok 5. a 6. mája. Mnohí sa takému rozvrhu sviatkov zaiste potešia –v stredu sa začne s oslavovaním prvomájových sviatkov s a oslavy sa zakončia v utorok po Veľkej noci.
 
Týždňové prázdniny pre malých a veľkých!
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #1 PozdravPavel Balaž 2013-01-28 16:29
Zdravím pán Baláž.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články