110. výročie divadelníctva

110. výročie divadelníctva
 
Slovenský kultúrno-umelecký spolok hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy a Divadlo Vladimíra Hurbana Vladimírova si v tomto roku pripomínajú 110. výročie slovenského divadelníctva v Starej Pazove. Oslavy sa začnú zajtra večer o 18:00 otvorením výstavy pod názvom Divadelné korene na Hurbanovskej fare. O 19:00 bude otvárací program v Divadelnej sieni, keď si priliehavým príhovorom pripomenú viac ako storočnú bohatú a plodnú divadelnú činnosť. O 20:00 divadelné dosky budú patriť pazovským ochotníkom, ktorí predvedú predstavenie Dni zo snov Einsteinovcov, ako autorský projekt režiséra Miroslava Benku.
 
foto
 
Dni zo snov Einsteinovcov
 
Oslavy pokračujú v nedeľu o 20:00, keď domáci divadelníci uvedú pohybové predstavenie Neresti ľudstva, pod ktoré sa režijne podpísal mladý herec a najnovšie i divadelní režisér Miroslav Kožík. V pondelok večer je na programe vlani najviac odmeňovaná predloha Antona Pavloviča Čechova Krčma na hlavnej hradskej, ktorú režíroval tiež Miroslav Benka. Na záver osláv v utorok večer o 19:00 hodine najmladší pazovskí divadelníci zahrajú predstavenie pre deti Rozprávka na dobrú noc, ktoré spoločne režírovali Libuša Simendićová a Andrea Dvornická.
 
foto
 
Okrem početných vzácnych hostí na tohtoročných divadelných hodoch sa zúčastnia i predstavitelia Združenia Staropazovčanov žijúcich na Slovensku, ktorí už o týždeň neskoršie, teda v sobotu 9. februára, usporiadajú ich 18. stretnutie v bratislavskej Závodnej jedálni Slovnaft - Vlčie hrdlo. Stretnutie otvorí richtár tamojších Pazovčanov Peter Poljovka a potom si zvolia nového richtára. Aj toto stretnutie bude obohatené voľbou Gazdu a Gazdinej roka.
 
Martin Prebudila

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články