21.február - Medzinárodný deň materinského jazyka

21.február - Medzinárodný deň materinského jazyka
 
Medzinárodný deň materinského jazyka si v galérii Babka v Kovačici, za podpory UNESCO, pripomínajú od roku 2001. V tomto roku vo štvrtok 21. februára napoludnie, po prečítaní posolstva Iriny Bokovej, generálnej riaditeľky UNESCO, otvoria výstavu Panónska miniatúra, na ktorej sa zúčastnia maliari zo Srbska a susedných štátov. Nasledovať bude prezentácia: Košice 2013 – Európske hlavné mesto kultúry a prednáška: Multikultúrne mestá panónskeho územia. V priestoroch základnej školy Mladých pokolení usporiadajú výstavu: Srbský jazyk v dejinách.
 
foto
 
Patrónmi podujatia sú eurokomisárka Androulla Vassiliou, členka Európskej komisie, zodpovedná za oblasť vzdelávania, kultúry, mnohojazyčnosti a mládeže, Ministerstvo kultúry, informovania a informačnej spoločnosti Srbska v čele s ministrom Bratislavom Petkovićom a Kancelária UN v Srbsku a jej koordinátor William S. Infante.
 
Tento deň je celosvetovo známy ako Medzinárodný deň materinského jazyka (International Mother Language Day. Jazyky sú najsilnejšie nástroje na zachovanie a rozvoj nášho hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva. Všetky kroky na podporu šírenia materinského jazyka slúžia nielen k podpore jazykovej rozmanitosti a viacjazyčnému vzdelaniu, ale aj k rozvoju plnšieho povedomia o jazykových a kultúrnych tradíciách po celom svete a inšpirujú solidaritu založenú na porozumení, tolerancii a dialógu.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články