Zuzanovská výstava Zuzany Vereskej

Zuzanovská výstava Zuzany Vereskej
 
Na Zuzany 19. febrára 2013 o 19:00 hodine v Kovačici, v Galérii insitného umenia, bude vernisáž 45. samostatnej výstavy obrazov Zuzany Vereskej. Na výstave bude predstavených 28 jej obrazov, ktoré vlastní kovačická galéria, ako aj značný počet obrazov, ktoré pre túto svoju výstavu poskytne autorka zo svojej zbierky a najnovšej tvorby. V rámci vernisáže združenie Srbská Kráľovská koruna Zuzane Vereskej udelí osobitné uznanie tzv. Majstrovské písmo za prínos a prezentovanie našej kultúry doma a v zahraničí.
 
foto
 
Zuzana Veresky Zimná idyla
 
V prvej februárovej dekáde Zuzane Vereskej sa dostalo ešte jedno z celého množstva vzácnych uznaní: vyhlásili ju za jednu z 10 NAJ žien Srbska v roku 2012. Týždenník „Blic žena“ už 6 rokov volí totiž 10 „naj“ žien v roku. Čitateľky hlasujú a na základe počtu ich hlasov sa vymenúvajú najúspešnejšie ženy v tom roku. Medzi poslednou „naj“ desiatkou bola aj Zuzana Vereská.
 
foto
 
Na slávnostnom udelení cien „Blic žena 2012“ si Zuzana Vereská zaspievala so známym spevákom Miroslavom Ilićom
 
ZUZANA VERESKY sa narodila roku 1955 v Padine; od roku 1980 žije a pracuje v Kovačici. Svoje prvé plátno namaľovala v detstve. Prvú výstavu uskutočnila roku 1984. Členkou Galérie insitného umenia stala sa roku 1986. V roku 1993 ju prijali za člena Múzea naivného umenia v Jagodine. V priebehu doterajšej bohatej umeleckej činnosti mala mnoho samostatných a spoločných výstav doma a v zahraničí. Svoju 45. samostatnú výstavu nainštalovala v Galérii insitného umenia a predstavuje retrospektívu jej dlhoročného umeleckého vyjadrovania sa farbami a štetcom.
 
Najvýznamnejšie projekty v Zuzaninom umeleckom živote, krajiny a mestá, v ktorých predstavila svoje diela: Izrael, Cyprus, Nemecko, Tunisko, Paríž (UNESCO), Ženeva (UNICEF), New York (UN), Brusel (EU), Štrasburg, Viedeň (OSCE), Washington (MMF), Čína (Expo 2010 Shanghai), Španielsko, Slovensko a iné európske krajiny.
 
Precestovala všetkých päť kontinentov a má vo zvyku povedať: „Nemusím mať tlmočníka, každý si prekladá obraz do svojho jazyka...“ – Jazyk a umenie nadväzujú na seba, pero a štetec sú života budičom, ktorý ju vedie vpred, do výšin – dávnejšie si to uvedomila Zuzana Vereská, ktorá je aj členkou 15-člennej Literárnej skupiny Mateja Ambrózyho z Kovačice.
 
Pero a štetec sú akoby jej súzvučným bičom, ktorý ju ženie dopredu, do výšin. Predovšetkým a prednostne je však maliarkou. A na jej obrazoch básne insitne kvitnú. Najčastejšie sú to básne obrazov alebo obrazy básní o rodisku, o jej rodisku ale aj každom inom rodisku – presne tak ako sama hovorí: každý si jej obraz môže ľubovoľne preložiť do svojho jazyka a vnímať ako svoj... Blahoželáme k meninám!
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články